Mielenilmaus translain uudistusta vastaan: ”Laki voi jopa kääntyä niitä vastaan, joita varten sitä uudistetaan”

26.1.2023 klo 23:11 Politiikka Kristiina Kunnas

Translain uudistus herättää närää ja ristiriitaa eduskunnassa ja hallituksenkin sisällä. KD:n kansanedustajat puhuivat muutaman kollegansa kanssa Eduskuntatalon portailla mielenilmauksessa torstaina.

Vihdin paikallisosaston puheenjohtaja, Uudenmaan KD-eduskuntavaaliehdokas John Remes järjesti torstaina mielenilmauksen translain uudistusta vastaan. Eduskuntatalon portailla kuultiin kansanedustajien puheenvuoroja.

– Meitä oli suunnittelemassa tätä tapahtumaa muutama kristitty, jotka olemme tyrmistyneitä uuden lain sisällöstä.

Eduskuntatalon portailla kuultiin lakimuutosta vastustavien kansanedustajien puheita. Keskustan Markus Lohi, Perussuomalaisten Juha Mäenpää sekä Kristillisdemokraattien Peter Östman, Päivi Räsänen, Antero Laukkanen ja Sari Essayah saivat puheenvuorot. Kaatumistapaturmassa eduskunnan portaissa viime viikon torstaina loukkaantunut Sari Tanus ei päässyt sairauslomansa vuoksi paikalle.

– Sellainen lainsäädäntö, jossa luovutaan luonnontieteellisistä tosiasioista, ei ole hyväksi Suomelle, isänmaalle ja yhteiskuntakehitykselle, muistutti Markus Lohi.

Hän on yksi niistä, jotka asettuivat hallituksen ehdotusta vastaan – vaikka Keskusta onkin hallituksessa.

Juha Mäenpää kertoi muodostamastaan ”kristilliskonservatiivisen käsityksestä”, jossa mies on mies ja nainen on nainen. Hän tuntee kaksi sukupuolensa vaihtanutta ihmistä.

– Toinen heistä on muistuttanut minulle, ettei tämä lainmuutos valmista ihmistä kaikkeen siihen, jota sukupuolen muuttaminen tuo eteen.

– Sukupuolen ilmoittaminen pelkällä kaavakkeella luo muoti-ilmiön tähän aivopestyyn hulluuteen, joka pitäisi saada pysäytettyä. Ehdottomasti vastustan tätä lakiehdotusta, Mäenpää sanoi.

Peter Östman kertoi kuulleensa arvostelua siitä, miksei Kristillisdemokraatit vastustanut lakiesitystä sen ollessa sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

– Meillä ei valitettavasti ole paikkaa valiokunnassa, Östman puolustautui.

– Mutta lakivaliokunnassa sen ollessa käsittelyssä jätti kansanedustajamme Antero Laukkanen voimakkaan eriävän mielipiteen lakialoitteeseen.

– Katsomme, ettei sukupuolen pidä jatkossakaan perustua sukupuoli-identiteettiin vaan biologiseen sukupuoleen. Siksi jätimme asiasta eriävän mielipiteen aikanaan, lainasi Östman Laukkasen sanoja.

Päivi Räsänen huomautti, että uudessa laissa ei ole kyse pelkästään niistä, jotka kokevat sukupuolihämmennystä.

– Se koskettaa meitä kaikkia. Kuka tahansa voi vaihtaa sukupuolensa pelkällä omalla hakemuksella, ilman mitään perusteluja. Se muuttaisi sukupuolen koko käsitteen lainsäädännössämme, Räsänen jatkoi.

Riitta-Kerttu Kaltiala on tutkinut vuodesta 2011 lähtien nuoria, jotka kokevat sukupuolihämmennystä.

– Viime aikoina dramaattisesti lisääntynyt hämmennys vaikuttaa Kaltialan tutkimuksen mukaan syöttämisen tulokselta. On järkyttävää, jos meidän korkein päättävä elin linjaa sukupuolen perustumaan kokemukseen, omaan tunteeseen, omaan epäilyyn siitä, olenko kenties väärää sukupuolta.

– Pidän vielä mahdollisena, että voittaisimme äänestyksen, Räsänen halusi valaa toivoa kuulijoihin.

Antero Laukkanen kertoi tyrmistyksensä siitä, että kaikista naisten nyt turvallisiksi kokemista paikoista on tulossa turvattomia.

– Kuka haluaa uimahallin saunassa odottamattomasti istua miehen viereen? Julkisista tiloista tulee turvattomia.

– Tätä lakia ei pysty perustelemaan enää millään. Mihin on arkijärki kadonnut? Väestötietojärjestelmä on menossa sekamelskaan. Äly hoi, älä jätä! Tämä laki on täysin keskeneräinen, Laukkanen arvosteli.

– Miten Kokoomus ja Keskusta voisivat olla tällaisessa mukana? Laukkanen kysyi.

Sari Essayah kiiruhti mielenilmaukseen suoraan Uskonnonvapaus Suomessa 100 vuotta -seminaarista.

– Me emme ole translain uudistusta vastustaessamme ketään tai mitään ihmisryhmää vastaan, Essayah vakuutti.

– Tähän mennessä sukupuoliristiriitaa kokevalla ihmisellä on ollut velvollisuus ja mahdollisuus kohdata terveydenhuollon ammattilainen. Liikkeelle lähteviin prosesseihin on aina tarvittu ammattilaisen näkemys. Nyt tämä viedään pois!

– On käsittämätöntä, että pientä ihmisjoukkoa varten tehty laki avataankin siten, että se koskee meitä kaikkia. Mikä hulluinta – se voi jopa kääntyä tätä vähemmistöä vastaan! Transyhteisöstä, joka on jakautunut tätä lakiesitystä kohtaan, tuli paljon yhteydenottoja meille.

Mikä hulluinta – se voi jopa kääntyä tätä vähemmistöä vastaan! Transyhteisöstä, joka on jakautunut tätä lakiesitystä kohtaan, tuli paljon yhteydenottoja meille. – Sari Essayah

– A-Studiossa SDP:n Ilmari Nurminen väitti, että kaikki kansalaisjärjestöt ovat puoltaneet tämän lain eteenpäinviemistä. Ei pidä paikkaansa! Essayah muistutti.

Essayah huomautti, että rikolliset pääsevät peittämään jälkiään tämän lakimuutoksen kautta.

– Ei ensimmäisenä pitäisi esittää, että vaihtakaa sukupuolenne. On selvitettävä, mitä muuta siellä on. Nuorta ei saa sivuuttaa, Essayah totesi.

Peter Östman, mielenilmauksen järjestänyt Vihdin KD-eduskuntavaaliehdokas John Remes sekä Päivi Räsänen.

– Nyt en säästele sanojani, Antero Laukkanen totesi.

Sari Essayah sai pastori Ismo Iljannolta toppatakin päälleen Eduskuntatalon hyisillä portailla. Essayah ja Laukkanen lähtivät puheittensa jälkeen eduskuntaryhmän kokoukseen.

 

Pastori Ismo Iljanto lainasi Sari Essayah’lle toppatakkinsa. Tuuli oli jäätävä.

 

Ylös