Kristillisdemokraatit pitävät kevään vaaleja ratkaisevina Suomelle – Sari Essayah lupaa järjen ääntä ja suunnanmuutosta KD:ta äänestäville

27.1.2023 klo 10:15 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraatit aikovat toimia eduskuntavaaleissakin ”järjen äänenä” ja vaativat suunnanmuutosta koko maalle.

Kristillisdemokraatit lähtee eduskuntavaaleihin tunnuslauseella ”Järjen ääni”. Puolueen vaali-ilmeen ja -ohjelman eduskunnassa medialle paljastanut puolueen puheenjohtaja Sari Essayah, varapuheenjohtaja Peter Östman ja puoluesihteeri Elsi Juupaluoma arvioivat, että kevään eduskuntavaalit ratkaisevat Suomen suunnan.

Nykymenoa he pitävät järjettömänä.

Toimittajille puhunut Sari Essayah sanoo, että Suomea on viime vuodet johdettu ajatuksella, että vaikeat päätökset voi jättää myöhemmäksi ja velkaa voi ottaa loputtomiin. Silti palvelut eivät ole parantuneet ja arjen menot sen kun kasvavat.

Ideologisia hankkeita on ajettu perusasioiden kustannuksella.

Ideologisia hankkeita on ajettu perusasioiden kustannuksella.

– Ei mitään järkeä, sanoo moni kansalainen. Ei meidänkään mielestämme, Essayah toteaa.

Puolueella on puolen tusinaa vaalitärppiä, ja kattava vaaliohjelma, josta selviää, millaista suunnanmuutosta kristillidemokraatit Suomeen kaavailevat.

Ensiksin, on järjetöntä, jos työtä tekemällä ei tule toimeen.

– Työnteon on kannatettava aina. Verotusta on kevennettävä, liikkumisen hintaa on laskettava sekä työmarkkinoita ja sosiaaliturva uudistettava, Essayah sanoo.

KD:lla on sosiaaliturvan uudistamiseksi oma Kannustava perusturva -malli. Siihen suuntaan puolue haluaisi sosiaaliturvaauudistaa meneillään olevassa Sotu-komitean työssä.

– Työmarkkinoita on uskallettava uudistaa, ansiosidonnainen ulotettava kaikille työssäoloehdon täyttäville. Kannatamme myös ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista. KD esittää maltillisia ansiotuloveron alennuksia pieni- ja keskituloisille eläkeläiset mukaan lukien ostovoiman vahvistamiseksi inflaation laukatessa, Essayah kertoo.

Toisekseen on järjetöntä, jos hyvinvointivaltiossa ei pääse hoitoon.

Essayah arvioi, että hoitajamitoituksista ja kriteerien kiristämisestä ei ole hyötyä, jos ei ole rahaa ja tekijöitä. Siksi sote-uudistuksen valuviat on korjattava pikimmiten. Hoitoon on päästävä riittävän ajoissa.

– Kela-korvausten leikkaus pitää perua, ja yksityinen sektori ottaa mukaan hoitojonojen purkuun.

Kolmanneksi on järjetöntä jättää vanhukset heitteille ja säästää perheiden hyvinvoinnista.

Kristillisdemokraattien mielestä vanhemmilla on oltava muitakin vaihtoehtoja kuin laittaa lapsi päiväkotiin, jossa ei ole riittävästi henkilökuntaa.

– Perheet tarvitsevat tukea, ja vanhemmilla on oltava muitakin vaihtoehtoja kuin laittaa lapsi päiväkotiin, jossa ei ole riittävästi henkilökuntaa. Siksi eri hoitomuotoja on tuettava yhdenvertaisesti.

Niinpä on myös järjetöntä tinkiä lasten ja perheiden tuesta ja säästää koulutuksesta.

Ikääntymistäkään ei pidä joutua pelkäämään.

Kristillisdemokraatit ovat pitkin vaalikautta korostaneet, että kotimainen ruoan- ja energiantuotanto on turvallisuuskysymys. Markkinat on saatava kuntoon ja tuottajalle kohtuullinen korvaus. Suomalaiset kodit on pidettävä lämpiminä. Siksi on järjetöntä luopua kotimaisesta ruoantuotannosta ja energiasta.

Essayah sanoo, että Suomea ei saa myydä ulkomaille. Kaikki kriittinen infra on pidettävä kansallisissa käsissä, ja suomalaisesta osaamisesta pidettävä kiinni.

– Päinvastoin, suomalaista omistajuutta on lisättävä. Tarvitaan ympäristö, jossa on kannattavaa investoida ja luoda uusia työpaikkoja.

Tämän vuoksi on järjetöntä luopua omistajuudesta ja kansallisesta päätösvallasta.

Kristillisdemokraattien vaaliohjelmaan voi tutustua tästä.

Puoluesihteeri Elsi Juupaluoma: Ehdokaslistat lähes täynnä kaikissa vaalipiireissä

Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Elsi Juupaluoman mukaan kristillisdemokraateilla ehdokaslistat ovat lähes täynnä kaikissa vaalipiireissä. KD on vaaliliitossa Helsingissä, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa sekä Lapissa.

– KD:lla tulee olemaan kattavat listat eri taustaisia ja osaamisen omaavia ehdokkaita, varmasti vahva sote-osaaminen näkyy, mutta myös vahva ymmärrys taloudesta ja kriisinkestävyydestä, Juupaluoma sanoo.

Hyvän nosteen ja vaaliliittojen myötä KD tavoittelee kansanedustajamäärän tuntuvaa nostamista 8-10 paikkaan.

Ylös