”Hyvä, ettei ministerisalkkuja ole jo jaettu” – Sari Essayah lyttää hallituspaikkojen jakamisen ennenkuin kansa on ehtinyt kertoa tahtonsa

27.1.2023 klo 10:45 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kertoo seuranneensa ”pikkuisen hämmentyneenä” sitä, että hallituspaikkoja on puolueiden kesken jaettu ja spekuloitu julkisuudessa jo ennen vaaleja.

– Hyvä, ettei ministeripaikkoja jo ole jaettu, vaikka yhtään ääntä ei ole vielä annettu. Kyllä on tärkeä odottaa vaalien tulos, ennenkuin hallituskoalitioita voi alkaa rakentamaan, hän sanoo.

Useat puolueet ovat etukäteen kertoneet, kenen kanssa eivät ainakaan aio hallitusyhteistyötä tehdä. Kristillisdemokraateilla ei Essayah’n mukaan ole tarvetta tällaiseen eikä kynnyskysymyksiä hallitukseen menolle aiota tässä vaiheessa esittää.

– Ne ovat ennenaikaisia kysymyksiä, kun emme edes tiedä, mikä on kansan tahto.

– Ne ovat ennenaikaisia kysymyksiä, kun emme edes tiedä, mikä on kansan tahto. Itse kunnioitan vaalia ja demokratiaa niin paljon, että minun mielestäni sieltä pitää tulla luottamus ja sen jälkeen sitten lähdetään rakentamaan hallitusohjelmaa.

On kuitenkin asioita, joita kristillisdemokraatit pitävät välttämättömänä tulevalla hallituskaudella. Suunnanmuutos on saatava talouden, hyvinvoinnoin ja kriisikestävyyden osalta.

Essayah’n mukaan näistä muodostuvat ne keskeiset kysymykset, jotka hallitusyhteistyön ratkaisevat.

– Puolueet, jotka lähtevät näitä asioita muuttamaan, niin uskon, että niiden kanssa myöskin se yhteistyö syntyy kaikkein luonnollisimmin.

Ylös