Kristiina Kunnas pääkirjoituksessaan: Yhtä ei tarvitse jännittää

27.1.2023 klo 08:15 Pääkirjoitukset Kristiina Kunnas

Vaalikevät on politiikassa mukana oleville kovaa työtä ja kuohahtelua. Jännittämistä riittää.

Kokoomuksessa jännitetään, kuinka kauan kannatuskyselyjen piikkipaikka pysyy. SDP:ssä jännitetään miten paljon Perussuomalaiset menevät ohi.

Keskusta ei pelkästään jännitä, vaan myös pelkää. Se on yleensä yllättänyt aina, myös itsensä, mutta koskaan se ei ole joutunut lähtemään eduskuntavaaleihin näin alhaisesta kannatusprosentista.

Keskusta ei pelkästään jännitä, vaan myös pelkää.

Vihreät ja Vasemmistoliitto sekä Keskusta ovat olleet alkuvuoden mittauksissa aika lailla samoilla luvuilla. Vihreät saattaa joutua jännittämään sitä, oliko viisasta mennä lukitsemaan näin varhaisessa vaiheessa pois joitakin hallitusneuvottelukumppaneita.

”Vaaleja ennen puhutaan mitä puhutaan, mutta vaalipuheet ja -lupauksetkin lentävät romukoppaan heti vaalituloksen selvittyä”, totesi yksi politiikan konkaritoimittaja. Kyyninen lausahdus perustuu monikymmenvuotiseen kokemukseen. Vaan olisiko näissä vaaleissa toisin?

Suomi on uusien ja useiden haasteiden sekä kriisien keskellä valitsemassa maalle parlamentin. Talous sakkaa niin valtiolla kuin sen kansalaisillakin. Vihamielistä asennetta on muuallakin kuin puolueiden kesken.

Kristillisdemokraateillakin riittää jännittämistä. Saadaanko sellaiset ehdokaslistat, että kansanedustajanpaikkoja tulee enemmän kuin viimeksi? Osataanko keskittää ääniä niissä vaalipiireissä, joissa on vaaliliitto? Ettei kävisi kuin Varsinais-Suomessa viimeksi: tarjolla oleva paikka jäi saamatta. Kampanjaväen on joskus vaikea asettua yhden ehdokkaan taakse. Äänestäjää ei toki voi määrätä eikä käskyttää, mutta omat toimijat voivat valita viisaan ja tuloksellisen toimintatavan.

Essayah on sellainen puheenjohtaja, jonka moni toivoisi voivansa kloonata johtajakseen.

Yhtä KD:n ei tarvitse jännittää. Essayah on sellainen puheenjohtaja, jonka moni toivoisi voivansa kloonata johtajakseen. Omaksumiskyky on maailmanennätysvauhtia ja into kiertää vaalikenttiä ehtymätön. Vaalitenteissä ei tarvitse pelätä, että suusta tulisi sammakoita. Kokemusta on karttunut niin paljon, ettei hän jää alakynteen, vaikka vastassa olisi kuka. Talousasiat ovat kristallinkirkkaasti tarjottimella.

Nyt vain jännitetään, miten hyvin äänestäjät ottavat KD:n viestin vastaan. Toiveissa ja tavoitteissa on saavuttaa liikkuvia ja epävarmoja äänestäjiä runsaasti, ja puhutella edelleen omaa, uskollista kannattajakuntaa.

Pääkirjoituskuva, Kriske

KD-Lehden päätoimittaja Kristiina Kunnas

Ylös