Mihin tämä maa on menossa? – Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen pitävät päätöstä translaista järkyttävänä

1.2.2023 klo 14:53 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen pitävät päätöstä translaista järkyttävänä etenkin, kun KD:n esittämä lausuma hylättiin. Sillä olisi estetty lain ulottaminen lapsiin ja nuoriin.

–Surullista, että translain muutos hyväksyttiin ja jopa lapsiakin koskeva KD:n lausuma hävittiin 10:llä äänellä. Mihin tämä maa on menossa, Essayah tilitti eduskunnan translakipäätöstä heti äänestyksen jälkeen omalla Twitter-tilillään.

Eduskunta äänesti hallituksen translakiesityksen voimaan äänin 113-69. Käytännössä esitystä tukivat hallitspuolueista Sdp, vasemmisto, Vihreät ja Rkp. Keskustan äänet jakautuivat niin, että 12 edustajaa tuki ja 13 edustajaa äänesti lakia vastaan.

Oppositiopuolue Kokoomuksen kansanedustajista 26 tuki translakia ja 10 äänesti vastaan.

Perussuomalaiset ja KD äänestivät kokonaisuudessaan lakia vastaan, samoin kuin opposition yhden edustajan ryhmät.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen kertoo olevansa murheellinen ja järkyttynyt eduskunnan enemmistön päätöksestä.

– Sukupuolesta tehtiin ilmoitusasia ja jopa lasten kasvurauha hävisi äänin 93-83, hän sanoo.

Räsänen oli tehnyt lakiin seitsemän lausumaehdotusta, joilla olisi estetty muun muassa alaikäisten sukupuolenvaihdokset.

Päivi Räsänen ehdotti lakiin seuraavaa lausumaa: Eduskunta edellyttää, että lapsille ja nuorille annetaan kehitys- ja kasvurauha eikä mahdollisuutta vaihtaa sukupuolta laajenneta alaikäisiin ja että sen sijaan sukupuolidysforiasta kärsiville lapsille ja nuorille mahdollistetaan monipuolista ja moniammatillista tukea ja apua sukupuolidysforian hoitoon ja sen perustavanlaatuisten syiden selvittämiseen.

Nyt tällaista kasvurauhaa ei suomalaisille lapsille suotu.

Räsänen vaatikin, että seuraavan eduskunnan on korjattava järjetön sukupuolilaki.

– Tämä on vaarallinen esitys. Kolmella neljästä sukupuolidysforiasta kärsivällä potilaasta on tutkimusten mukaan vakavia mielenterveyden ongelmia ja psykiatriset ja kehitykselliset ongelmat, oppimisvaikeudet ja lastensuojelun toimia vaativat tilanteet täytyy hoitaa riippumatta nuoren sukupuolen kokemuksesta.

Ylös