KD:n eduskuntavaaliehdokas Santtu Pihlajan kirjoitus poistettiin Uudesta Suomesta – Mutta mitä hän kirjoitti kiistellystä translaista?

3.2.2023 klo 10:33 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien eduskuntavaaliehdokkaan Santtu Pihlajan kirjoitus poistettiin uutis- ja blogipalvelu Uudesta Suomesta. Pihlaja asetettiin kirjoituskieltoon hänen translakia koskevan kirjoituksensa vuoksi. Mutta mitä Pihlaja oikeastaan aiheesta kirjoitti?

Keski-Suomen kristillisdemokraattien eduskuntavaaliehdokas Santtu Pihlaja, 35, julkaisi 31.1. uutis-ja blogipalvelu Uudessa Suomessa kirjoituksen translaista, joka sittemmin hyväksyttiin eduskunnassa.

Pihlajan kirjoitukseen kertyi yli 60 kommenttia alle vuorokaudessa ja se oli yksi sen päivän suosituimmista kirjoituksista. Pihlaja ehti myös jakaa kirjoituksensa Twitter-tilillään.

Uusi Suomi kuitenkin poisti Pihlajan kirjoituksen noin vuorokauden kuluttua 1.2. Kirjoituksen sisältöä Uusi Suomi piti asiattomana, ja arvioi sen lietsovan vihaa ja aiheetonta pelkoa.

Mutta mitä Pihlaja varsinaisesti asiasta kirjoitti?

Hän oli otsikoinut kirjoituksen ”Translain uudistus vaarantaa naisten oikeuden turvallisiin tiloihin”.

Pihlajan mukaan translain uudistus heikentää naisten oikeuksia mahdollistamalla mieskehoisten henkilöiden pääsyn naisille tarkoitettuihin tiloihin. Pihlajan mielestä ”laki, jolla halutaan parantaa jonkun vähemmistöryhmän oikeuksia vaarantamalla samalla paljon isomman ryhmän oikeudet, on todella ongelmallinen”.

– Uusi translaki ei edellytä varmistettua tietoa siitä, onko sukupuolimerkintänsä vaihtamista haluamalla henkilöllä aidosti kokemus kuuluvuudesta eri sukupuoleen vai onko hänellä jokin muu intressi tähän toimenpiteeseen, Pihlaja kirjoittaa.

– Käytännössä lakia voivat hyödyntää esimerkiksi seksuaalirikolliset päästäkseen vain naisille kuuluviin tiloihin tai saadakseen siirron naisten vankilaan, hän jatkaa.

Pihlajan mukaan tämä ei ole tuulesta temmattua uhkakuvien maalailua vaan tällaista on jo tapahtunut maissa, joissa on mahdollisuus sukupuolimerkinnän helppoon muuttamiseen.

Hän pitää naisten oikeuksia rikkovana, että täysin miehen kehoinen henkilö, joka on vaihtanut juridisen sukupuolensa naiseksi, voi lain nojalla käyttää esimerkiksi naisten pukutiloja.

– Juuri tällaisten tilanteiden ja niistä kumpuavien epämiellyttävien ja jopa traumaattisten kokemusten välttämiseksi naisilla ja miehillä on erilliset pukutilat, hän muistuttaa.

Santtu Pihlaja

– 35-vuotias kehitysvammaisten ohjaaja Joutsasta

– Ylioppilas sekä nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja.

– Perheeseeni kuuluu vaimo ja kolme lasta sekä vaimon isä.

– Kaksi koiraa ja suomenhevonen.

– Toimii KD:n Joutsan osaston vpj:nä, Pappisen kyläyhdistyksen hallituksen jäsenenä sekä Pappisen sydäniskuriryhmän jäsenenä ja vastuuhenkilönä.

– Harrastan laulamista, kitaran ja rumpujen soittoa, kuntosalia ja lenkkeilyä, avantouintia ja hevoshommia.

– Ehdolla kevään eduskuntavaaleissa

Twitter: @SanttuPihlaja
Instagram: santtu.pihlaja
YouTube: @Santtu.Pihlaja
Facebook-sivu: Eduskuntavaaliehdokas Santtu Pihlaja, KD

Ylös