Peter Östman ehdottaa israelilaisen Trophy-omasuojajärjestelmän hankkimista Leopard 2-panssarivaunuihin

3.2.2023 klo 14:31 Eduskunta Samuli Rissanen

Kansanedustaja Peter Östman ehdottaa israelilaisen Trophy APS-omasuojajärjestelmän hankkimista puolustusvoimien Leopard 2-panssarivaunuihin.

Gazan sodan aikana vuonna 2014 Trophy APS -järjestelmä suojasi tehokkaasti Merkava -panssarivaunuja panssaritorjuntaohjuksia vastaan.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman kysyy hallitukselta, olisiko Suomenkin syytä hankkia israelilaisten kehittämä Trophy APS -omasuojajärjestelmä tai vastaava Leopard 2 vaunujen turvaksi.

Hän on jättänyt aiheesta kirjallisen kysymyksen ministerille vastattavaksi yhdessä kahden muun kristillisdemokraattien kansanedustajan kanssa.

Puolustusvoimien käyttämää Leopard -panssarivaunua pidetään yhtenä maailman parhaimmista vaunuista: Se on nopea, tulivoimainen ja siksi useiden eri maiden armeijoiden käytössä.

– Niiden suurin heikkous on kuitenkin aktiivisten omasuojajärjestelmien puute. Vaunussa ei ole tekniikkaa, joka havaitsisi lähestyvät ohjukset tai ammukset ja pyrkisi harhauttamaan tai tuhoamaan niitä, Östman sanoo.

Tällä hetkellä venäläisvalmisteiset panssarintorjuntaohjukset voivat läpäistä helposti vaunun panssarin.

 

 

Ylös