”Ikäihmiset eivät saa lopulta lippuja lainkaan?” – Östman huolissaan, että digitalisaatio vaikeuttaa ikäihmisten bussimatkustamista

10.2.2023 klo 12:48 Eduskunta Kristiina Kunnas

Kansanedustaja Peter Östman on huolissaan siitä, kuinka tulevaisuudessa kaikki ikäihmiset kykenevät ostamaan bussilippuja, kun digitalisaatio vie kohti mobiilimaksamista?

Kansanedustaja, Kristillisdemokraattien 1. varapuheenjohtaja Peter Östman jätti ministerillew vastattavaksi kirjallisen kysymyksen, yhdessä muiden kristillisdemokraattien kansanedustajien kanssa. Siinä kysytään, kuinka ikäihmiset voivat jatkossa ostaa matkoja linja-autoon, kun digitalisaatio on muuttamassa maksamisen vain mobiilisovellukseen.

– Matkahuolto supistaa toimintojaan valtakunnallisesti. Muun muassa Kokkolan, Seinäjoen ja Vaasan asemilla lipunmyynti jatkuu vielä kesäkuun loppuun saakka, kunnes nykyiset lipputuotteet on digitalisoitu, Östman selostaa.

Jatkossa bussilippuja voi näillä paikkakunnilla ostaa ainoastaan puhelinsovelluksen ja Matkahuollon verkkosivujen kautta tai suoraan bussista. Vuoden 2023 aikana myös kausi- ja sarjaliput siirtyvät mobiilisovellukseen.

– Ikäihmisillä on aito huoli siitä, johtaako kehitys lopulta siihen, että lippuja ei saa enää kuin mobiilisti, Östman huokaa.

Nyt vielä säilyy mahdollisuus ostaa matkalippu suoraan bussista, mutta paljousalennukset eli kausi- ja sarjaliput saavat jatkossa vain mobiilisovelluksen kautta.

Ikäihmisissä on paljon pienituloisia ja he joutuvat maksamaan lipuistaan korkeampaa hintaa, jos eivät kykene ostamaan bussilippuaan mobiilisti.

– Jo tämä on ongelma, koska ikäihmisissä on paljon pienituloisia ja he joutuvat maksamaan lipuistaan korkeampaa hintaa, jos eivät kykene ostamaan bussilippuaan mobiilisti.

Östman painottaa kirjallisessa kysymyksessään, että digitalisaatio ei saa mennä siihen suuntaan, että osa ikäihmisistä ei pysty ostamaan lopulta lippuja lainkaan.

Peter Östman, Järjen ääni

– On järjetöntä, mikäli ikäihmiset eivät voi enää ostaa lippuja linja-autoihin, Peter Östman kritisoi. (Kuva Kristiina Kunnas)

Ylös