”Pitkäjänteisyyttä, ketteryyttä, muutoshalukkuutta ja tarkkoja mittareita” – Mika Poutala toisi politiikkaan elementtejä urheilumaailmasta

10.2.2023 klo 16:27 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien Uudenmaan piirin eduskuntavaaliehdokas Mika Poutala on KD-Kompassin tämän viikon vieras. Hän kertoo, millaisin tavoittein on lähtenyt politiikkaan.

Espoolainen entinen ammattiurheilija ja nykyisin yrittäjänä toimiva Mika Poutala on omien sanojensa mukaisesti ”päässyt pikkuisen maistamaan politiikkaa” Espoon kaupunginvaltuustossa, jonne hänet valittiin 2021. Elämä on ollut erilaista vuonna 2018 päättyneen urheilu-uran jälkeen.

– Muistan, kun mä olin puoli vuotta ollut yrittäjänä ja heräsin siihen, että hetkinen: elämää voi elää myös näin. Ei tarvitse niin kurinalainen kaikessa, mitä tekee, hän kertoo.

Aiemmin urheilijan elämä oli pyörinyt hyvin tarkkaan rytmitetysti:

– Tuijotin sitä, että monelta mä menen nukkumaan, monelta aloitan iltavalmistelut ja mitä syön.

Pian hän huomasi, että elämää voi elää monella eri tavalla, mutta tärkeää on silti se, että kokee merkityksellisyyden tunnetta siitä, mitä tekee.

– Se ei ole riippuvainen siitä, onko urheilija, poliitikko tai kuka tahansa.

Poutala asuu perheineen Espoon Kuurinniiityssä. Perheeseen kuuluu vaimo Sanni ja 11- ja 8-vuotiaat pojat sekä 2,5 vuotias tyttö.

Kristillisdemokraattien ehdokkaaksi Poutala lähti jo ensinnäkin sen vuoksi, että KD on ollut niin pitkäjänteinen ja sinnikäs hänen suhteensa.

Pojilleen Poutala on jo ehtinyt esitellä pikaluistelua, mutta halli puuttuu.

– Eivät he siellä pakkasessa viihtyneet. Pojat ovat innokkaita jalkapalloilijoita ja pelaavat tennistä siinä sivussa, hän kertoo.

Urheilumaailmasta Poutala toisi mukanaan politiikkaan pitkäjänteisyyttä ja tavoitteellisuutta.

– Huippu-urheilussa on tarkat mittarit, joita koko ajan seurataan. On selkeitä välitavoitteita, ja jos siinä huomataan, että ei ole menossa kohti päätavoitetta, niin tehdään joitain muutoksia.

Politiikassa näyttää hänen mukaansa olevan toisin: Kun yksi asia on päätetty ja sitten mennään samaa rataa aika pitkään ja muutokset tapahtuu vasta sitten ison poliittisen prosessin aiheuttamana.

Kristillisdemokraattien ehdokkaaksi Poutala lähti jo ensinnäkin sen vuoksi, että KD on ollut niin pitkäjänteinen ja sinnikäs hänen suhteensa.

– Päivi Räsänen kysyi minua ehdokkaaksi jo yli 10 vuotta sitten ja sitten jossain vaiheessa Sari Essayah.

Aika ehdokkuudelle ei ollut kuitenkaan vielä oikea.

– Mun mielestä on hienoa, että KD on yrittäjämyönteinen puolue. Olen yrittäjä ja arvostan ahkeruutta ja yrittäjyyttä.

– Toinen asia on tietenkin kristilliset perusarvot. Ja kolmanneksi on vaikea löytää yhtä hyvää puheenjohtajaa kuin Sari Essayah.

Poutala tavoittelee puolueensa tavoin suunnanmuutosta Suomeen.

Kolme asiaa on yli muiden: Valtiontalous on saatava jälleen kerran ruotuun ja pikkuhiljaa kassa positiiviseksi. Sosiaali ja terveystoimi ja uudet hyvinvointialueet on saatava toimimaan kunnolla.

– Ja kolmas on kristillisten arvojen nostaminen päätöksentekoon vahvemmin. Me voitaisiin oikeasti olla ylpeitä siitä, että puolustetaan kristillisiä arvoja. Pidetään huoli siitä, että myös meidän lapsilla ja lapsenlapsilla on oikeus opiskella uskontoa koulussa ja saadaan laulaa suvivirttä.

Kuuntele Mika Poutalan koko haastattelu KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä lauantaina 11.2. klo 12.50 alkaen.

Ylös