”Yli 1,2 miljoonan suomalaisen asia” – KD Naiset vaatii yksinasuvien parempaa huomioimista päätöksenteossa

11.2.2023 klo 14:05 Politiikka Samuli Rissanen

Yksinasuvat on otettava paremmin huomioon päätöksenteossa, KD Naiset vaatii kannanotossaan.

KD Naiset esittää työasuntovähennyksen ja kotitalousvähennyksen laajentamista koskemaan myös yksinasuvia yhdenvertaisesti parisuhteessa elävien kanssa.

Ylipäänsä yksinasuvien asiat jäävät varjoon päätöksenteossa. Yksinasuvat ja perheettömät kokevat usein jäävänsä ulkopuolisiksi esimerkiksi julkisia palveluita suunniteltaessa.

– On nähtävissä, että monet yhteiskunnalliset palvelut rakennetaan vain perheitä ajatellen.

– On nähtävissä, että monet yhteiskunnalliset palvelut rakennetaan vain perheitä ajatellen. Tilanne on erikoinen erityisesti kun tiedämme, että yksinasuvia on Suomessa jo yli 1,2 miljoonaa, KD Naisten puheenjohtaja Sari Kumin muistuttaa.

KD Naiset haluaa muutosta asiaan. Vaikka yksinasuminen on entistä yleisempää, ei ryhmän erityispiirteitä tai tarpeita kuitenkaan aina tunnisteta.

– Tarvitsemme tietoisuuden lisäämistä yksinasuvien tilanteista arjessa ihan jokapäiväisissä asioissa ja sen myötä yksinelävien parempaa huomioimista kaikessa päätöksenteossa, Kumin sanoo.

KD Naiset muistuttaa, että yksinasuvat ovat hyvin usein muita heikommassa taloudellisessa asemassa. Yksinasuvien naisten bruttotulot ovat pienemmät kuin parisuhteissa elävillä naisilla.  Yksinasuvien työllisyysaste on myös selkeästi muita alhaisempi. Köyhyysrajan alle jäävien yksinasuvien osuus Suomessa on noin 30 prosenttia. Myös toimeentulotukea saavista suuri osa on yksinasuvia.

– Paljon jää vielä tehtäväksi yksinasuvien aseman parantamiseksi, eduskuntaan ehdolla oleva KD Naisten puheenjohtaja Sari Kumin sanoo.

Ylös