– Mitä hallitus aikoo tehdä lastensuojelutilanteen parantamiseksi, Sari Tanus kysyy

23.2.2023 klo 18:08 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus muistutti eduskunnan kyselytunnilla lasten ja nuorten pahoinvoinnista.

Lastensuojelun asiakkaiden ja lastensuojeluilmoitusten määrä on kasvanut viime vuosina voimakkaasti. Nykyisillä resursseilla ja lastensuojelun työntekijämäärällä ei pystytä riittävästi vastaamaan kasvaneeseen palvelutarpeeseen.

– Alaikäisten väkivaltarikosten määrä on yli kaksinkertaistunut viidessä vuodessa.

– Alaikäisten väkivaltarikosten määrä on yli kaksinkertaistunut viidessä vuodessa. Rikolliseen ja väkivaltaiseen käytökseen pitää voida tehokkaammin puuttua. Vakavasti ongelmaisille alaikäisille tarvitaan myös lisää erityisen huolenpidon paikkoja lastensuojelussa, Tanus kertasi.

Samalla lastensuojelun asiakkaiden mielenterveys- ja nepsy-ongelmat pitäisi hänen mukaansa paremmin tunnistaa ja niihin on saatava apua, ja myös sijaishuollon valvonta- ja ohjausjärjestelmä vaatii uudistamista.

– Kysyisinkin asianomaiselta ministeriltä: Missä on viipynyt kauan odotettu perusteellinen selvitys lastensuojelun tilanteesta ja tarpeista, ja mitä hallitus aikoo tehdä lastensuojelutilanteen parantamiseksi?

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru kertoi olevansa samaa mieltä, että erityisen huolenpidon paikkoja on lisättävä.

– Olen tehnyt siitä esityksen teknisiin kehyksiin. Se on tämän yhteiskunnan sosiaalisen kestävyysvajeen näkökulmasta erittäin tärkeätä, että niitä pystytään konkreettisesti ja systemaattisesti lisäämään.

Mitä tulee lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin ja niiden parantamiseen yleisellä tasolla,  huomenna on jälleen kerran koolla yhteiskunnan mielenterveystahot, Kiuru kertoi.

– Me haluamme etsiä vielä tiekarttaa siihen, miten tämän hallituskauden panostuksista ja parhaimmista käytännöistä saataisiin elämään ne, jotka seuraavalla hallituskaudella olisi ehdottomasti vietävä koko järjestelmään. Lastensuojelulaki on jo uudistuksella, Kiuru vastasi.

Ylös