”Venäjä on saatava vastuuseen kaikista sotarikoksistaan” – KD:n kansanedustajat ilmaisivat tukensa Ukrainalle eduskunnassa

24.2.2023 klo 14:44 Eduskunta Samuli Rissanen

– Lapset, nuoret, naiset ja vanhukset ovat joutuneet Venäjän julmien ja brutaalia sotarikosten kohteeksi. Venäjä on saatava vastuuseen niistä kaikista, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoo.

Venäjän raakalaismaista hyökkäyssotaa on nyt todistettu vuoden päivät. Eduskunta on pitänyt hiljaisen hetken Ukrainan sodan uhrien muistoksi ja käynyt täysistunnossaan ajankohtaiskeskustelun Ukrainan tilanteesta.

Täysistunnossa ei kuultu lainkaan soraääniä vaan edustaja toisensa perään toisti, että Ukrainaa on tuettava niin kauan kuin on tarpeen. Moni vaati Venäjää vastuuseen teoistaan. Vuosi sotaa on  tuonut päivänvaloon venäläisten sotilaiden tekemät sotarikokset.

– Lapset, nuoret, naiset ja vanhukset ovat joutuneet Venäjän julmien ja brutaalia sotarikosten kohteeksi. Venäjä on saatava vastuuseen niistä kaikista, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoi.

Hänen mukaansa katseen pitää olla jo tulevaisuudessa eli siinä, miten Ukrainaa tuetaan voittamaan sota ja millä tavalla maa pystytään jälleen rakentamaan.

Eduskunnan Ukraina-ystävyysryhmän puheenjohtaja Peter Östman kertasi, että suomalaiset ovat olleet valmiina auttamaan.

– Vuosi on mennyt ja olemme auttaneet valtiona ja kansalaisina. Niin humanitaarisen kuin sotilaalliseenkin avunannon on edelleen jatkuttava.

Östman esitti kiitollisuutensa ukrainalaisille siitä, että he ovat olleet ja ovat edelleen valmiita taistelemaan oman itsenäisen kotimaansa puolesta valtavista uhrauksista huolimatta.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen totesi, että Ukraina on itsenäinen kansakunta, jolla on oikeus omaan maahansa, oikeus puolustaa omia kansalaisiaan ja omia rajojaan.

– Emme saa väsyä, emme kyynistyä, emmekä kovettua Ukrainan kärsimykselle.

Räsänen kertoi eduskunnassa saamastaan tuoreesta viestistä, jonka hän oli vastaanottanut ukrainalaiselta ystävältään, pitkäaikaiselta kansanedustajalta.

– Hän pyysi tänään suomalaisia myös rukoilemaan Ukrainan kärsivän kansan puolesta.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus kertoi ottavansa syvästi osaa ukrainalaisten suruun.

– Me pyydämme ja rukoilemme rauhaa. Pyydämme ja rukoilemme voittoa. Jatkamme ukrainan tukemista niin kauan kuin se on tarpeen. Me autamme jälleenrakentamisessa ja sanomme tervetuloa ukrainalaiset, yritämme auttaa teitä kaikin tavoin myös täällä Suomessa.

Ylös