Sari Essayah Ylen vaalikoneessa: Yritteliäisyyttä ja taloudellista toimeliaisuutta ei saa tappaa liian korkealla verotuksella

20.3.2023 klo 20:46 Uutiset Kristiina Kunnas

Sari Essayah muistuttaa, että Suomessa verotus on jo nyt hyvin korkealla tasolla. –  Veronkorotukset voivat pahimmillaan leikata ostovoimaa juuri pieni- ja keskituloisilta ja siten hidastaa kysyntää ja talouden kasvua, Essayah huomauttaa Ylen vaalikoneen vastauksessaan.

Kysymyksessä 13/30 Ylen vaalikoneen väittämänä on: ”Kun valtion menoja ja tuloja tasapainotetaan, se on tehtävä mieluummin menoja vähentämällä kuin veroja korottamalla.”

KD:n puheenjohtaja, kansanedustaja ja eduskuntavaaliehdokas Sari Essayah toteaa väittämään olevansa Jokseenkin samaa mieltä.

Hän muistuttaa omasanaisessa selityksessään Suomen verotuksen olevan jo nyt hyvin korkealla tasolla.

– Hyvinvointi lähtee yritteliäisyydestä eikä taloudellista toimeliaisuutta saa tappaa liian korkealla verotuksella. Veronkorotukset voivat pahimmillaan leikata ostovoimaa juuri pieni- ja keskituloisilta ja siten hidastaa kysyntää ja talouden kasvua.

– Julkisen talouden tasapainottamiseen tarvitaan sekä kasvua tukevia toimia, menoleikkauksia että maltillisia verojen korotuksia ja veropohjan laajentamista. Verotuksen painopistettä tulee siirtää ansiotulojen verottamisesta haittaverotukseen, Essayah jatkaa.

Ansiotuloverotuksen keventäminen on tarpeen pienimmissä tuloluokissa kannustinloukkujen purkamiseksi. – Sari Essayah

– Ansiotuloverotuksen keventäminen on tarpeen pienimmissä tuloluokissa kannustinloukkujen purkamiseksi.

Leikkauksia on valittava harkiten Essayah’n mukaan.

– On toki muistettava, että leikkaaminen esimerkiksi ennaltaehkäisyssä lastensuojelussa tai terveydenhuollossa voi kasvattaa kustannuksia myöhemmin eli leikkauskohteetkin on valittava harkiten.

Sari Essayah Ylen suuressa vaaliväittelyssä Yle TV 1 ma 20.3. klo 21

Puheenjohtajien tentti on nähtävillä Yle TV1:ssä sekä Yle Areenassa

Ylös