”Miksi meidän pitäisi ostaa hiilinieluja omat metsänsä hävittäneiltä mailta?” – Sari Essayah kritisoi hallitusta ja laskelmia hiilinieluista
21.3.2023 klo 10:35 Politiikka Samuli Rissanen
Sari Essayah kuvattuna Suunnanmuutos-kiertueella. (Kuva: Kristiina Kunnas)
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kritisoi voimakkaasti YLE:n puheenjohtajatenttiin osallistuneita hallituspuolueita ja EU:ta metsäpolitiikkaan ja hiilinieluihin liittyvistä linjauksista.
YLE:n puheenjohtajatentissä puoluejohtajilta kysyttiin, miten metsäpolitiikkaa pitäisi muuttaa, jotta hiilinieluja saadaan kasvatettua.
Keskustelussa viitattiin myös EU:n suunnitelmiin ennallistamisasetuksesta. Mikäli Suomi ei saa korjattua hiilinielutilannetta, voimme joutua ostamaan hiilinieluja 7– 8 miljardin edestä.
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah piti laskelmia hiilinieluista vähintäänkin kummallisina.
– Suomi on yksi Euroopan metsäisimpia maita ja meillä on yli puolet Euroopan tiukasti suojelluista metsistä. Sitten meille esitetään laskelma, että meidän pitää ostaa hiilinieluja jostakin muualta. Kyllähän niissä laskelmissa täytyy silloin jotakin olla aika pahasti pielessä, hän sanoo.
Keski- ja Etelä-Euroopan maat, jotka on hävittäneet omat metsänsä, tukeutuvat nyt Suomen ja Ruotsin metsiin omina hiilinieluinaan.
Essayah kuvasi järjestelmään liittyviä laskelmia siten, että Keski- ja Etelä-Euroopan maat, jotka on hävittäneet omat metsänsä, tukeutuvat nyt Suomen ja Ruotsin metsiin omina hiilinieluinaan.
– Tällaista laskentajärjestelmä ei pidä hyväksyä. Laskelma on itsessään pielessä, hän sanoo.
Essayah suomi myöskin ylenmääräistä halua suojella valtion metsiä.
– Kun näitä ruvetaan suojelemaan isossa määrin, täytyy muistaa, että metsäteollisuus saa suuren osan puustaan nimenomaan Metsähallituksen mailta. Oletteko te (vasemmistossa) valmiita suomalaisten elintasoa laskemaan rankasti, jos me emme pysty saamaan metsäteollisuudelle tarpeeksi puuta, hän kysyi.
Essayah’n mielestä kysymys on vakava, koska suomalaisen yhteiskunnan yksi kantavia hyvinvoinnin perustoja on ollut nimenomaan metsäsektorin menestys.
– Nyt täytyy sitten todeta, että te haluatte työttömyyttä ja sitä, että tehtaita pistetään kiinni. Te haluatte sitä, että suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan pohja rapautuu. Suomella on todellakin vihreä kulta ja me olemme osanneet sitä hoitaa hyvin ja varmasti myös tulevaisuudessa hoidamme kestävällä tavalla, hän latasi.