Kristillisdemokraatteja äänesti yli 131 000 suomalaista – Savo-Karjalassa KD:n kannatus hipoo jo 10 prosenttia

3.4.2023 klo 10:54 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah toi leijonanosan KD:n kannatuksen noususta omalla huimalla vaalituloksellaan. Savo-Karjalassa KD:n kannatus on nyt kovinta koko maassa, 9,8 prosenttia.

Kristillisdemokraatit keräsivät eduskuntavaaleissa alustavan ääntenlaskennan perusteella 131 368 ääntä ja 4,2 prosentin ääniosuuden.

Vertailun vuoksi: Neljä vuotta sitten, vuoden 2019 eduskuntavaaleissa kristillisdemokraatit keräsi 120 144 äänellä 3,9 prosentin ääniosuuden.

Kannatus siis kasvoi ja myös puolueen saama äänimäärä. Mistä kannatuksen nousu kertyi?

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kantoi itse kortensa kekoon Savo-Karjalassa, jossa KD:n kannatus hipoo jo kymmentä prosenttia. Essayah on yksi maan ääniharavista, ja keräsi yli 15 783 ääntä, yli 3 000 enemmän kuin viimeksi. Essayah’n äänisaalis on kymmenenneksi suurin koko maassa.

Pääkaupungissa Kristillisdemokraateilla oli vaaliliitto Keskustan ja Korjausliikkeen kanssa ja Helsingin piirihallituksen kärkiehdokkaaksi nimeämä pastori ja kaupunginvaltuutettu Mika Ebeling oli vielä ennakkoäänten jälkeen ottamassa kauan kaivattua paikkaa eduskunnasta. Ebeling keräsi hyvän henkilökohtaisen äänimäärän, 3149 ääntä. Se riitti vaaliliiton sisäiseen ykköspaikkaan, mutta sen kummemmin KD:n kannatus (1,9 prosenttia) ja kuin vaaliliittokumppanienkaan, erityisesti vaaleissa muutenkin takapakkia ottaneen Keskustan saalis ei riittänyt tuomaan paikkaa vaaliliitolle.

Väkimäärältään suurimmassa vaalipiirissä Uudellamaalla KD:n kannatus nousi 3,5 prosenttiin, joka on valtakunnallisen keskiarvon alapuolella, mutta lisäystä edellisiin eduskuntavaaleihin kertyi 0,8 prosenttiyksikköä. Kansanedustaja Antero Laukkasen paikasta käytiin kisa ja siinä maaliin ykkösenä tuli entinen pikaluistelija, yrittäjä Mika Poutala, joka keräsi 4 873 ääntä. Jo viime talven aluevaaleissa säväyttänyt lääkäri Ari Mönttinen sai nyt 1 474 ääntä ja varakansanedustajan paikan.

Myös Varsinais-Suomessa KD:n äänisaalis oli reippaasti suurempi kuin vuonna 2019. Vaikka Varsinais-Suomessakin KD:n kannatus on valtakunnallisen tason alapuolella, 2,8 prosenttia, kasvua kertyi peräti 1 prosenttiyksikkö. Huikean äänimäärän keräsi maskulainen, Sari Essayah’a eduskunnassa avustava Katriina Hiippavuori. Hän sai 3 485 ääntä.

Oulussa KD:n kannatus ponnahti myös ylöspäin reilusti ja oli nyt 3,1 prosenttia. Ääniä keräsivät etenkin Sami Kilpeläinen (2 051), Matti Heikkinen (1 663) ja Sari Männistö (1 120 ääntä.)

Myös Satakunnassa KD paransi viime eduskuntavaalien tulostaan 0,5 prosenttiyksiköllä 3,2 prosenttiin.

Jo entuudestaan vahvalla KD:n kannatusalueella Vaasan vaalipiirissä kannatus kasvoi 0,3 prosenttiyksikköä näissäkin eduskuntavaaleissa ja oli 6,9 prosenttia. Kristillisdemokraattien kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Peter Östman keräsi 6 438 ääntä. Östmanin kotipaikkakunta Luoto on jälleen Suomen kristillisdemokraattien kunta 51,4 prosentin ääniosuudella. Östman itse sai Luodossa annetuista äänistä 41,1 prosenttia ja joka viides Östmanin keräämä ääni tuli nimenomaan Luodosta. Varakansanedustajaksi kiri seinäjokelainen Kati Nummensalo 1 919 äänellä.

Takapakkiakin kristillisdemokraateille tuli muutamassa vaalipiirissä. Hämeen tilanne tiedettiin tiukaksi ja Päivi Räsäsen paikka oli spekulaatioiden kohde ennen vaaleja. Vaalipiirin viimeinen paikka kuitenkin tuli kristillisdemokraateille ja Räsäselle, joka keräsi 6 961 ääntä. Varakansanedustajaksi kiri comebackin politiikkaan ja vaaleihin tehnyt lahtelainen Marjo Loponen, joka keräsi yli tuhat ääntä ja oli muiden ehdokkaiden ohella tärkeä pala Räsäsen uudelleenvalinnassa. Hämeessä kannatus laski 0,2 prosenttiyksikköä.

Kaakkois-Suomessa KD tavoitteli edustajapaikkaa mutta siitä jäätiin lopulta melko kauas. Kannatus ei noussut viime vaalien tasolle vaan jäi 3,5 prosenttiin.

Pirkanmaalla Sdp:n puheenjohtaja Sanna Marinin ympärille syntynyt noste ja toisaalta kolmen suuren välinen kamppailu, ja siihen liittynyt perussuomalaisten ja kokoomuksen rynnistys ei vienyt pelättyä enempää KD:n äänisaalista. Takapakkia kertyi kuitenkin 0,3 prosenttiyksikköä. KD:n kannatus oli kuitenkin hyvää valtakunnallista tasoa, 5,4 prosenttia. Kansanedustaja Sari Tanus uusi paikkansa muhkealla 6 103 äänen saaliillaan.

Parkanolainen Kauko Turunen keräsi 2 850 ääntä, 252 enemmän kuin viime eduskuntavaaleissa.

Ylös