Mika Ebeling jäi toistamiseen niukasti eduskunnan ulkopuolelle Helsingissä – ”Tässä on Déjà-vu-tilanne”

3.4.2023 klo 16:33 Politiikka Kristiina Kunnas

Helsingin haave omasta kansanedustajasta ei teknisessä vaaliliitossakaan toteutunut. Eniten ääniä kerännyt kokenut kaupunginvaltuutettu Mika Ebeling jäi niukasti ulkopuolelle. – Tein tavallaan ”poutalat”, Ebeling vertaa kokemustaan eduskuntaan Uudeltamaalta nousseen mutta aikanaan olympialaisissa hiuksenhienosti kahdesti mitaleilta jääneen kaimansa Mika Poutalan urheilu-uraan.

Mika Ebeling kiitti ystäviään ja tukijoitaan jo vaalien tulosiltana sekä omissa että puolueen vaalivalvojaisissa.

– Kiitos teille, jotka olette jännittäneet kanssani. Olen syvästi kiitollinen kaikesta siitä rakkaudesta ja ystävyydestä, jota olen eduskuntavaalikampanjani aikana saanut kokea. Vaalikentällä oli upeita tapaamisia.

Shakkimestari ja pastori Ebeling tuntee vaalimatematiikan ja osasi uumoilla, että alkuillasta läpimenolta näyttänyt tilanne ääntenlaskun edistymisen myötä muuttuisi.

– Olen vertailuluvultani 24., kun 23 kansanedustajaa valitaan Helsingistä. Ääniä on laskennan mukaan jäänyt puuttumaan 343, hän kuvaa maanantaisessa Facebook-päivityksessään.

Hän vertaa tilannetta vuoteen 1999.

– Tämä on tietynlainen Déjà-vu-tilanne. Vaaleissa 1999 olin vertailuluvultani 21., kun 20 valittiin. Tuolloin ääniä jäi tarkistuslaskennan jälkeen puuttumaan 355. Silloin sain 2 984 ääntä, nyt laskennan mukaan 3 149.

Tein siis tavallaan ”poutalat”. – Kahdesti niukasti eduskunnasta ulos jäänyt Mika Ebeling

– Tein siis tavallaan ”poutalat”, Ebeling toteaa samalla onnitellen lämpimästi kaima-Mikaa, joka nousi eduskuntaan uutena Uudeltamaalta.

– Upea pikaluistelutähtemme Poutala joutui urheilu-urallaan kokemaan vastaavan. Vuosien 2010 ja 2018 olympialaisissa hän molemmilla kerroilla jäi 0,03 sekuntia olympiamitalista. Siksi oman pettymykseni keskellä iloitsen suuresti Mika Poutalan noususta uudeksi kansanedustajaksemme Uudeltamaalta.

Oman pettymykseni keskellä iloitsen suuresti Mika Poutalan noususta uudeksi kansanedustajaksemme Uudeltamaalta.

Ebeling on pettynyt vaalien lopputulokseen omalta kohdaltaan.

– Oloni on kuitenkin ehyt. Toiveeni ja pyrkimykseni yläpuolella oli kuitenkin vilpitön rukoukseni: ’Tapahtukoon Sinun tahtosi!’

Papin tehtävä jatkuu, siitä Ebeling on kiitollinen.

– Sain lisäaikaa kokoaikaiseen saarnaviran hoitoon, Ebeling toteaa.

KD sai eniten ääniä vaaliliitosta – paikka jäi haaveeksi

Kristillisdemokraatit, Keskusta ja Korjausliike solmivat lokakuussa 2022 teknisen vaaliliiton Helsingissä. KD asetti kahdeksan ehdokasta. Piirihallitus äänesti kärkiehdokkaaksi pastori, raamattukouluttaja Mika Ebelingin. Näkyvää kampanjaa tekivät myös rovasti Arto Antturi sekä KD Naisten puheenjohtaja, varhaiskasvatuksen konsultoiva erityisopettaja Sari Kumin. Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnän äänet romahtivat, ja häntä enemmän ääniä sai Terhi Peltokorpi. KD saavutti vaaliliitossa enemmän ääniä kuin Keskusta ja Korjausliike. Suurimman äänisaaliin sai Ebeling, mutta paikka eduskunnassa jäi kuitenkin haaveeksi, sillä vaaliliiton yhteisäänimäärä ei aivan riittänyt.

Niukasti rannalle jäänyt Mika Ebeling Ylen haastattelussa puolueen vaalivalvojaisissa. (Kuva Kristiina Kunnas)

Ylös