”Sama uhka on yhä olemassa” – Päivi Räsänen kertoo kuinka taisteli yksin kotihoidontuen puolesta kuuden puolueen hallituksessa

14.4.2023 klo 17:55 Politiikka Samuli Rissanen

Päivi Räsänen on halunnut tuoda särmää ja terävyyttä KD:n eduskuntapolitiikkaan. Hän arvioi KD-Kompassi-ohjelmassa, että särmää tarvitaan alkavalla eduskuntakaudella sillä haasteet ovat valtavat.

– Olemme sellaisten kriisien keskellä aloittamassa tätä uutta vaalikautta, että särmää varmasti tarvitaan, Räsänen sanoo.

Hän muistuttaa, että meneillään on massiivinen terveydenhuollon kriisi, maatalouden kriisi ja sen päälle valtava velkaantumiskierre. Talous täytyisi saada kuntoon ja sodan vuoksi omasta puolustuksesta ja turvallisuudesta on huolehdittava.

– Sitten sanoisin, että meillä on aikamoinen arvojen kriisi, mikä näkyy muun muassa siinä, että lasten ja nuorten väkivaltainen käyttäytyminen on lisääntynyt.

Räsänen lupaa, että särmää häneltä löytyy ja näihin hän aikoo ottaa kantaa.

Mutta millaista särmää tarvitaan hallitustunnusteluihin ja hallitusneuvotteluihin?

Räsäsellä on aiheesta kokemusta, sillä hän toimi sisäministerinä Kataisen-Stubbin hallituksessa 2011-2015.

Tämänkertainen hallitustunnustelija Petteri Orpo antoi kysymykset eduskuntaryhmille tänään.

Räsäsen mukaan KD:n eduskuntaryhmä vastaa kysymyksiin vaaliohjelman pohjalta sekä niiden tavoitteiden pohjalta, jotka vaaleissa astettiin.

– Lupasimme kansalaisille niissä asioita, ja niissä varmasti haluamme olla uskollisia.

Räsänen nostaa esiin hoitajapulan, joka uhkaa koko terveydenhuoltojärjestelmää. Myös lääkäreistä on  pulaa ja ja vanhustenhoito on kotihoidon kotipalvelujen suhteen erittäin heikossa kunnossa.

– Ehdottomasti näihin tarvitaan nyt niitä ratkaisuja, joita yritimme tarjota koko oppositiokauden ajan. Toivon, että näitä pääsisimme hallituksesta käsin sitten toteuttamaan.

Mahdollinen hallituskokoonpano riippuu Räsäsen mukaan hyvin pitkälti siitä, miten hallitustunnustelija arvioi eri puolueiden sopivan yhteen.

– Se ratkaisee, onko siinä sitten kristillisdemokraateilla paikkaa. Mutta toisaalta arvostan myös sitä työtä, mitä oppositiossa tehdään; se on myös erittäin tärkeä vaikuttamisen paikka.

KD ei ole varsinaisia kynnyskysymyksiä toistaiseksi asettanut hallitukseen menolle.

– Henkilökohtaisesti näen kyllä aika mahdottomana sen, että voisimme olla sellaisessa hallituksessa, joka esimerkiksi päättäisi toteuttaa eutanasialain.

– Varmasti pidämme linjamme myös perhepolitiikassa, Räsänen lisää.

Ministerinä ollessaan Räsänen joutui omien sanojensa mukaan ”melkein verille saakka taistelemaan” kotihoidon tuen puolesta.

– Olin ainoana sitä puolustamassa niiden kuuden puolueen joukossa, jotka olisivat halunneet romuttaa kotihoidontuen. Tämä uhka on edelleenkin olemassa, hän sanoo.

Räsäsen mukaan myös vaalikentillä puhututtanut lakiesitys sukupuolen vahvistamisesta voisi olla uudelleen neuvoteltavissa.

– Mielestäni siinä olisi kyllä nyt korjauksen paikka eli uusi hallitus voisi tämän epäonnistuneen ja vahingollisen lain korjata.

Kuuntele Päivi Räsäsen koko haastattelu KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä lauantaina 15.4. klo 12.50 alkaen.

Ylös