Esko Repo: Kiinteistöverossa ei oteta huomioon maksajan tuloja

15.4.2023 klo 23:16 Mielipiteet & Blogit KD Lehti

Kiinteistövero ei nykyisellään ota mitenkään huomioon maksajan tuloja, eikä veron määrään voi millään omilla valinnoillaan vaikuttaa, muistuttaa mielipidekirjoittaja Esko Repo.

Kiinteistövero on mielestäni maamme epäoikeudenmukaisin vero. Sen määräytymisessä ei oteta lainkaan huomioon verovelvollisen maksukykyä. Erityisen hankala nykyinen käytäntö on pienituloisille, varsinkin eläkeläisille. Henkilö voi omistaa itsellään asuntokäytössä olevan, asumisen kannalta edullisen kiinteistön. Ei ole enää velkaa ja asumiskulut ovat varsin pienet.

Kiinteistövero voi olla suorastaan kohtuuton maksukykyyn nähden.

Mutta kiinteistövero voi olla suorastaan kohtuuton maksukykyyn nähden. Kuten tunnettua, maksu lasketaan paikkakunnan kiinteistöjen laskennallisen arvon perusteella. Varsinkin haja-asutusalueilla on koteja, joiden teiden, tievalaistuksen ja muiden kustannusten osalta kunta ei käytä senttiäkään varoja, mutta vero on kaikille sama, laskennallisen arvon mukaisesti. Älytöntä!

Ehdotan, että kiinteistöveron määrää laskettaisiin esimerkiksi seuraavalla tavalla. Henkilö, jolla on tulot maan keskiarvossa, nykyisin noin 3 400 euroa kuukaudessa, tai sen yläpuolella, maksaisi nykyisen kiinteistöveron täysimääräisenä. Tulojen madaltuessa myös veron määrää laskettaisiin asteittain sovittuun tulojen alarajaan, esimerkiksi 800 €/kk ansaitsevalle niin, että kiinteistöveron määrä tulojen alarajalla olisi enää 20 prosenttia täydestä veron määrästä.

Tämä käytäntö koskisi sekä omassa asuntokäytössä olevaa asuinkiinteistöä, että myös pelkästään omassa käytössä olevaa kesäasuntoa. Yritysten ja erilaisten yhtiöiden osalta
asiaa olisi harkittava muulla sopivalla tavalla, mutta myös esimerkiksi rivitalossa (omistusasunto) asuvan kohdalla tulot otettaisiin huomioon.

Lopuksi totean, että ymmärrän niitä ekonomisteja jotka tarjoavat jopa kiinteistöveron korottamista siltä kannalta, ettei kunnille tuleva tuotto rasita ”liike-elämää”. Mielestäni kiinteistövero ei saa olla
kunnallisveron osa, vaan korvaus kiinteistöstä aiheutuvista kuluista. Vero säädettiin aikanaan korvaamaan katu- ja muita maksuja. Käsittämätön kanta kiinteistöveroon on ollut toteamus asiasta keskusteltaessa: ”Myyköön asunnon (kodin) ja muuttakoon vuokralle”. En voi moista ajatuksen juoksua hyväksyä mitenkään.

Esko Repo

Kirjoittaja Esko Repo on Kristillisdemokraattien Punkaharjun osaston puheenjohtaja ja KD:n Etelä-Savon piirihallituksen jäsen sekä pitkäaikainen kuntavaikuttaja

 

Ylös