”Toivon, että ensi viikolla on lisää kerrottavaa” – Petteri Orpo haluaa pitää kaikki puolueet mukana tunnusteluissa

19.4.2023 klo 14:00 Politiikka Samuli Rissanen

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo, että mitään lipsumista puolueen kynnyskysymysessä ei ole tapahtunut. Hallitusohjelmaa lähdetään rakentamaan 6 miljardin plus 3 miljardin sopeutustavoitteen pohjalta.

Kokoomuksen Petteri Orpo on kommentoinut hallitustunnustelutilannetta  eduskunnassa pidetyssä tiedotustilaisuudessa. Eilen hän sai puolueiden vastaukset 24 kysymykseensä.

Tällä hetkellä Orpo käy epävirallisia keskusteluja puolueiden kanssa.

– Tarkennetaan asioita ja pyritään haarukoimaan sitä, että missä neuvottelurajat menevät, hän kertoo.

Ensi viikon maanantaina ja tiistaina ovat vuorossa kahdenväliset neuvottelut jokaisen puolueen kanssa ja senkin jälkeen vielä on mahdollisuus käydä tarkentavia neuvotteluja ja tehdä lisäkysymyksiä.

– Minun tavoite on se, että vapun ympärillä ensi viikolla pystyisin ilmoittamaan hallituspohjan

– Minun tavoite on se, että vapun ympärillä ensi viikolla pystyisin ilmoittamaan hallituspohjan, jolla lähdetään Säätytalolle varsinaisiin hallitusneuvotteluihin vapun jälkeen. Mutta ei tämä ole päivästä tai kahdesta kiinni, Orpo kertoi toimittajille eduskunnassa.

Hän kertoi, että kokoomus ei ole lipsunut alkuperäisista asetuksistaan eli kokoomuksen vetämässä hallituksessa sitoudutaan siihen, että taloutta sopeutetaan kuusi miljardia tällä vaalikaudella ja kolme seuraavalla.

Orpo kieltäytyi kertomasta omaa suosikkiaan hallituskokoonpanoksi. Puolueiden vastauksien jälkeenkin on hänen mukaansa monta kysymystä edelleen auki. Erityisesti hän mainitsee talouteen, sopeutukseen, kasvuun ja työllisyyteen liittyvät kysymykset.

– Maahanmuuttokysymys on on iso kysymys kaikissa tapauksissa, koska meidän täytyy löytää keinot siihen, että millä vastaamme osaajapulaan. Se ei varmaan ole salaisuus, että se on asia, mistä perussuomalaisten kanssa erityisesti pitää paljon puhua ja keskustella.

Orpolta kysyttiin myös, eikö ansiosidonnaisen työttömyysturvan keston puolittaminen ja tason porrastaminen sulje Sdp:tä hallituskumppanien joukosta pois.

Orpo nosti ansiosidonnaisen keston lyhentämisen ja tason porrastamisen esiin yhtenä tärkeimpänä työllisyyttä lisäävänä keinona. Hän lisäsi, että se on kokoomuksen mielestä välttämätöntä. Mikäli sitä ei toteuteta, on keksittävä jokin muu, yhtä vaikuttava keino.

Myös RKP:n asemasta vaa’ankielipuolueena kysyttiin. RKP on esittänyt useamman kynnyskysymyksen hallitukseen menolle. Perussuomalaisissa RKP:n kynnyskysymyksiä on arvioitu niin, että ne hankaloittaisivat hallitusyhteistyön puolueiden välillä. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra arvioi Helsingin Sanomille (HS, 19.4.) että mikäli RKP pitää kiinni maahanmuuttokannoistaan, se tekee hallitusyhteistyön perussuomalaisten kansssa käytännössä mahdottomaksi.

Orpo tyytyi nyt toteamaan, että Suomi on tasa-arvoinen ja avoin yhteiskunta ja sen tulee olla sitä myös jatkossa. Suomi on myös linkittynyt EU:hun ja kansainvälisiin sopimuksiin.

– Ihmisarvo on aivan keskeinen asia länsimaista demokraattista yhteiskuntaa ja Suomea. Näistä pitää pitää kiinni. Uskon, että jokaisen puolueen, joka osallistuu hallitustyöhön, pitää pitää näistä arvoista kiinni, ja sen pohjalta haetaan myös ratkaisuja kysymyksiin.

Ylös