Kokoomuksen johtamiin hallitusneuvotteluihin PS, RKP ja KD – ”Tunnustelut etenivät jouheasti – olemme valmiit Säätytalolle”, sanoo Essayah

27.4.2023 klo 16:12 Uutiset Kristiina Kunnas

Hallitusneuvotteluihin Säätytalolle lähtevät Kokoomus, perussuomalaiset, RKP ja kristillisdemokraatit.
– Ratkaisujen löytäminen hallitusneuvotteluissa on mahdollista, sanoo hallitusmuodostaja Petteri Orpo.

Median eteen asteli noin klo 14.11 neljän puheenjohtajan joukko. Kokoomuksen Petteri Orpon seurassa Valtiosaliin saapuivat perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra, RKP:n Anna-Maja Henriksson sekä KD:n Sari Essayah. Nämä pyrkivät neuvotteluissa muodostamaan oikeistokoalitiohallituksen.

– Tunnusteluvaiheessa olemme hakeneet yhteistä näkymää puolueiden välillä Suomea kohtaavien haasteiden ratkaisemisesta. Tunnusteluissa saavutetun yhteisymmärryksen myötä ratkaisujen löytäminen hallitusneuvotteluissa on mahdollista, totesi hallitusmuodostaja Petteri Orpo Valtiosalissa pidetyssä mediatilaisuudessa.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Essayah kiitti hallitustunnustelija Petteri Orpoa hyvästä ja jouheasta työstä.

– Siten hallitustunnustelut etenivät, totesi Essayah mediatilaisuudessa.

– Kristillisdemokraatit ovat valmiit siirtymään seuraavaan vaiheeseen eli neuvotteluihin Säätytalolle, Essayah jatkoi.

Essayah toisti Orpon sanat, että tällä neljän puolueen porukalla on tarpeeksi yhtenäinen tilannekuva.

Meille kristillisdemokraateille on tärkeää, että suomalaisen yhteiskunnan hyvinvointipalvelut pystytään pelastamaan. – Sari Essayah

– Meille kristillisdemokraateille on tärkeää, että suomalaisen yhteiskunnan hyvinvointipalvelut pystytään pelastamaan sitä kautta, että saamme julkisen talouden tasapainotettua ja pystymme varmistamaan sen, että työ sekä yrittäminen on Suomessa tulevaisuudessa kannattavaa. Sen myötä saamme veroeuroja, ja voimme pitää huolta hyvinvointipalveluista ja kantaa vastuuta kaikkein heikoimmassa asemassa olevista kansalaisista, Essayah muistutti.

– Kristillisdemokraatit lähtee tavoittelemaan sellaista hallitusohjelmaa, joka on yhteensovitettavissa niin puolueemme tavoitteiden kuin myös arvojen kanssa, Essayah lausui.

Nelikko poistui mediatilaisuudesta, mutta tunnusteluihin osallistuneet eduskuntaryhmien puheenjohtajat sekä opposition nyt muodostavien Sdp:n, Vasemmistoliiton, Vihreiden, Keskustan ja Liike Nytin edustajat jäivät vielä Valtiosaliin median haastateltaviksi.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja, puolueen 1. varapuheenjohtaja Peter Östman arvioi tunnustelujen menneen erittäin asiallisesti.

– Nyt me muodostamme asiantuntevan hyvän porukan neuvotteluihin Säätytalolle.

Neuvotteluista  on ilman muuta tulossa haastavat.

Säilyykö sopu ja yhteinen tahto, Peter Östman?

– Kaikki hallitusneuvottelut ovat vaativia, Östman muistuttaa.

– Meidän vahvuutemme on maltillisuus ja asiallisuus. Pidämme lupauksistamme kiinni. Näen, että meillä on paljon annettavaa tälle hallituskoalitiolle, mikäli se syntyy.

– Pystymme toimimaan rakentavassa hengessä ja sillanrakentajina eri suuntiin, Östman lupaa.

– Meillä on paljon eväitä tuotavana hallituksen pöytään omien hyvien ohjelmiemme myötä, hän jatkaa.

Hallitusneuvotteluissa keskustellaan ja päätetään hallituksen ohjelmasta, sovitaan ministerien määrästä sekä ministerisalkkujen jakautumisesta ja työnjaosta puolueittain.

Hallitusneuvottelut käynnistyvät Säätytalolla vapun jälkeen.

Medialla oli hetken kuvausmahdollisuus Arkadia-salissa, jonne hallitustunnustelija, Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo oli kutsunut eduskuntaryhmät koolle torstaina klo 14. Kristillisdemokraattien ryhmään kuuluvat eduskuntaryhmän puheenjohtaja, KD:n 1. varapuheenjohtaja Peter Östman, puheenjohtaja Sari Essayah sekä eduskuntaryhmän pääsihteerinä toimiva Marjo Loponen. (Kuva Kristiina Kunnas)

Arkadiasalin tiivis ilmoitusluonteinen kokous alkamassa. Media viivähti pienen tuokion kameroineen salissa. Hallitustunnustelija Petteri Orpon vasemmalla puolella Kokoomuksen eduskuntaryhmän pääsihteeri Mikko Kortelainen ja oikealla ryhmäpuheenjohtaja Kai Mykkänen. Arkadiasalista Valtiosaliin siirtyivät ne puheenjohtajat, joiden kanssa hallitusneuvottelut alkavat. (Kuva Kristiina Kunnas)

Ylös