”Haluan elää ilman jossittelua” – Mika Poutala tähtäsi samalla ajatuksella eduskuntaan kuin aikanaan olympialaisiin

5.5.2023 klo 16:10 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien tuore Uudenmaan kansanedustaja Mika Poutala kertoo viikon KD-Kompassi-ohjelmassa, miten tutustuminen uuteen työpaikkaan on sujunut.

Poutala kehuu haastattelussa eduskunnan organisaatiojärjestelmää ja sen tehokkuutta. Tuore kansanedustaja kiittelee myös systemaattisia perehdytystilaisuuksia.

– Joka tilanteeseen löytyy ohjekirja, opastukset. On luottavainen ja turvallinen olo, että vaikka tällä hetkellä ei tiedä kaikesta kaikkea, niin kaikki järjestyy.

Poutala kertaa haastattelussa myös kampanja-aikaa.

– Valmistauduin tosi hyvin ja ja se kyllä huomattiin yli puoluerajojenkin.

– Valmistauduin tosi hyvin ja ja se kyllä huomattiin yli puoluerajojenkin.

Hänellä oli puolen vuoden kampanjajakso, josta viimeiset 3 kuukautta oli aktiivista, päivittäin tapahtuvaa tekemistä.

Rahaakin kului 30 000 euroa.

Poutala kertoo ajattelleensa, että kun kerran lähdetään mukaan, niin ei ole kiva jossitella jälkikäteen. Sellainen mentaliteetti hänellä oli jo urheilu-uran aikana.

– Haluan elää elämää ilman jossittelua ja se oli myös näihin vaaleihin lähdettäessä tärkeä ajatus.

Kokemusta oli yksistä kuntavaaleista ja yhdestä aluevaalista, mutta eduskuntavaalit olivat ”ainakin 10 kertaa isompi homma.”

Uusimaa on valtava alue ottaa haltuun.

Poutalakin keskitti kampanjansa erityisesti Espoon ja Vantaan kaupunkeihin. Kotikaupungistaan Espoosta hän keräsi  reilu 40 prosenttia saamistaan äänistä.

Poutala vastaa KD-Kompassihaastattelussa jälleen myös siihen, miten olympiaurheilussa koetut pettymykset kasvattivat häntä.

Hän arvioi, että pettymykset ovat kasvattaneet häntä ihmisenä, mutta eivät ole jääneet leimaaviksi kokemuksiksi. Ihmiset toki tulevat niistä edelleen juttelemaan ja niistä Poutala muistetaan.

– Moni selkeästi muistaa ja kuvailee yli 10 vuoden takaisia tilanteita, hän sanoo.

Pettymysten käsittelystä saa kuitenkin Poutalan mukaan arvokasta oppia: Itseään ja omaa identiteettiään voi siten rakentaa vielä vahvemmaksi.

– Enkä usko, että ne ovat viimeiset pettymykset elämäni aikana. Eli hyvää sparrausta tulevaa varten.

Nyt Poutala on kuitenkin eduskunnassa ja koko perhe on ollut innoissaan uudesta urasta. Poutalan vanhin lapsi on 11-vuotias, ja ehtinyt jo yhteiskuntaopin tunneilla käsitellemään eduskuntaa ja on ollut innostunut isänsä tehtävästä.

– Vaikka elämä muuttuu isosti, niin tärkeät asiat pysyy aina siellä taustalla, kuten perhe, Poutala sanoo.

Kuuntele koko Mika Poutalan KD-Kompassi-haastattelu Radio Deillä lauantaina 6.5. klo 12.50.

Ylös