Hallitusneuvottelujen toinen viikko alkoi pelisääntökeskustelulla – Luotan täysin omiin neuvottelijoihini, KD:n Sari Essayah sanoo

8.5.2023 klo 12:23 Politiikka Samuli Rissanen

Hallitusneuvotteluja vetävä Petteri Orpo on kutsunut neuvotteluja käyvien puolueiden puheenjohtajat yhteiseen pelisääntökeskusteluun toisen neuvotteluviikon aluksi.

– Toivon, että nyt puhdistetaan ilmaa, Säätytalolle median eteen astunut RKP:n Anna-Maja Henriksson kommentoi ennen puheenjohtajien yhteistä neuvonpitoa.

Hallitusneuvotteluja vetävä, Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on kutsunut neuvotteluja käyvien puolueiden puheenjohtajat yhteiseen pelisääntökeskusteluun. Ilmaa on tarkoitus puhdistaa muun muassa neuvotteluja käyvän osapuolen, perussuomalaisten kansanedustajien irtiotoista sosiaalisessa mediassa.

Viime viikolla puheenjohtajat kävivät jo läpi perussuomalaisten Sebastian Tynkkysen Yleisradiota koskevia ulostuloja. Viikonloppuna perussuomalaisten toinen varapuheenjohtaja Mauri Peltokangas arvosteli sosiaalisessa mediassa RKP:n toimintaa ja asemaa hallitusneuvotteluissa.

– Minua ketuttaa rankasti sellainen asia, että Suomessa ei vaalivoittajat neuvottele hallitusohjelmaa vaan kuten olette julkisuudesta huomanneet asioita sekoittaa erään aina Suomessa marginaalipuolueena olleen puolueen äänekkäimmät vihervasemmistoon kallellaan olevat maailmanhalaajatahot, Peltokangas kirjoitti some-päivityksessään.

– Kysyn mielipidettänne; onko se oikeasti kansan tahto, että muutaman prosentin kannatuksen omaavan puolueen vähemmistö saa hallitusneuvotteluissa vittuilla ja sekoittaa pakkaa, kun Suomeen kasataan hallitusta? Och samma på svenska, hän jatkoi.

Henriksson sanoi pitävänsä Peltokankaan facebook-kirjoitusta sävyltään halventavana. Hänen mukaansa asia vaatii pelisääntökeskustelua ja sitten on mentävä eteenpäin.

– Meillä on todella tärkeä työ edessämme. Kaikki energia pitäisi laittaa siihen; se on kansalaisten ja Suomen etu.

Väitän, että olemme kokoamme suurempi neuvottelija

Hän muistutti, että enemmistöhallitusta ei saada kahdella puolueella aikaan ja siksi Säätytalollekin kutsun on saanut neljä puoluetta.

– Meillä on erilaiset toimintatavat, mutta kun yritetään yhteistä hallitusta saada kasaan, niin tärkeätä on, että kunnioitetaan toisia eikä kirjoiteta alentavaan sävyyn.

Hänen mukaansa RKP on vakavissaan mukana neuvotteluissa ja haluaa saada ohjelman, joka on hyvä Suomelle ja jonka myös puolue voi hyväksyä.

Juuri Henrikssonia ennen Säätytalolle saapunut Kristillisdemokraattien Sari Essayah kertoi luottavansa omiin neuvottelijoihinsa ja heidän asiantuntemuksensa ja osaamiseensa.

– Siitä on tullut jo minunkin korviini kehuja. Täytyy muistaa, että meillä (kristillisdemokraateilla) on täällä esimerkiksi on entistä valtiosihteerejä, entisiä ministerin erityisavustajia. Väitän, että olemme kokoamme suurempi neuvottelija, Essayah sanoi.

– Useimmat omassa joukossa olivat myös näissä eduskuntavaaleissa kristillisdemokraattien  ääniharavavia omissa vaalipiireissään. Olemme pyrkineet löytämään kattavan joukon ihmisiä eri puolilta Suomea, joilla on hyvä asiantuntemus ja osaaminen, hän jatkoi.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja muistutti myös, että yksikään puolue ei saa kaikkea haluamaansa. Hän sanoi, että hallitusneuvottelut on moniosainen palapeli, jossa monet asiat vaikuttavat lopputulokseen.

– Jos joku on ajatellut, että esimerkiksi reformipöydissä äänestettäisiin sen mukaan, että kuinka paljon neuvottelijoita on paikalla tai puolueiden suuruusjärjestykseen mukaisesti, niin silloin on ollut väärät ennakko-odotukset.

– Mikään puolue ei tule täällä saamaan kaikkia tavoitteitaan läpi, mutta on tärkeää, että jokainen puolue kokee että hallitusohjelma on yhteensovitettavissa omien tavoitteiden ja arvojen kanssa. Tämä on ainakin kristillisdemokraateille se lähtökohta.

Ylös