”Puolueilla on pöydissä parhaat asiaosaajat” – Sari Essayah kehuu rivakkaa etenemistä hallitusneuvotteluissa

5.5.2023 klo 14:05 Politiikka Samuli Rissanen

Hallitusneuvottelujen avausviikko on takana ja työ edistyy, paikoin rivakastikin. Puheenjohtajanelikko kommentoi viikon päätteeksi myös Yleisradioveroa ja YLE:n ohjelmasisältöä koskevaa keskustelua.

Hallitusneuvottelujen ensimmäinen työviikko takana. Intensiivisiä neuvotteluja käydään 11 pääryhmässä ja näiden alla toimivissa 18 jaostossa.

Valmista ei tule vielä viikkoihin, mutta kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kertoi ensimmäisen viikon päätteeksi, että parissakin ryhmässä työ on edennyt rivakasti ja ensimmäisiä raakaversioita työstä on jo näkynyt.

– On ollut hienoa nähdä, että millä innolla reformiryhmät ovat paneutuneet toimeksiantoihin. Paljon uusia ideoita, hän kehuu.

Hallitusneuvottelujen suuntaviivoja piirtää keskiössä oleva talousryhmä, joka antaa raamit työskentelylle reformiryhmissä.

Talousryhmän ja reformiryhmien välillä käydään vuoropuhelua.

Essayah’n mukaan reformipöydissä on jokaiselta puolueelta aina parhaat substanssiosaaajat. Hän luotti, että substanssiosaamisen avulla on mahdollista miettiä myös talouskuvioita.

Tänään puheenjohtajanelikko tapasi työmarkkinaosapuolet, jotka vierailivat Säätytalolla muun muassa korostamassa kolmikantaisen sopimusvalmistelun merkitystä.

– Itse ainakin nautin esimerkiksi urheiluohjelmista kovasti,

Yhtenä yksittäisenä asiana Säätytalolla on puhututtanut sosiaalisessa mediassa laukalle lähtenyt keskustelu Yleisradioverosta.

Se lähti liikkeelle siitä, kun perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen kritisoi hallitusneuvotteluja johtavan kokoomuksen Petteri Orpoa siitä, että Yleisradioveroon tai YLE:n ohjelmasisältöön ei puututa. Tynkkynen toimii hallitusneuvotteluissa viestinnästä neuvottelevan jaoksen puheenjohtajana.

Puheenjohtajanelikko ei some-myrskystä hätkähtänyt vaan totesivat, että hallitusneuvotteluja käydään Säätytalossa hyvässä hengessä. Se on ilmaisu, jota puolueet ovat vakiintuneesti käyttäneet kertoessaan neuvottelujen kulusta. Muuta puheenjohtajien keskusteluista tai yksittäisten ryhmien työskentelystä ei julkisuuteen kerrota.

Kristillisdemokraattien Sari Essayah tyytyi toteamaan, että YLE tekee tärkeää työtä julkisen palvelun velvoitteen täyttämiseksi Suomessa.

– Itse ainakin nautin esimerkiksi urheiluohjelmista kovasti, hän sanoo.

Ylös