Diplomi-insinööri Leo Byskata pikakomennuksella Säätytalolle: Järjestelyjä tehtiin – kiitokset tukijoille ja vaimolle!

20.5.2023 klo 12:44 Henkilöt Kristiina Kunnas

– Me neuvottelijat olemme eri alojen asiantuntijoita, mutta samalla poliitikkoja. Tiedämme mikä on kansan ja äänestäjien tahto ja toive eri asioissa, toteaa hallitusneuvotteluihin osallistuva Leo Byskata.

Leo Byskata on Kristillisdemokraattien Ruotsinkielisen erityisjärjestön puheenjohtaja. Hän on Kokkolassa asuva 28-vuotias energia-alan diplomi-insinööri ja perheenisä. Kotona on vaimo ja kaksi lasta, joista toinen vasta muutaman viikon ikäinen.

Silti Byskata saapui Helsinkiin Säätytalon hallitusneuvotteluihin.

– Suoraan sanottuna ei ollut helppoa irrottautua, hän myöntää.

Byskata oli ollut ennen viikkoa ennen neuvottelukutsun saamista melomassa. Puhelin kastui ja oli pois pelistä viikon verran.

– Juuri kun sain uuden puhelimen käyttöön, tuli kutsu saapua seuraavalla viikolla alkaviin neuvotteluihin.

– Olin toisaalta odottanut kutsua, mutten ollut kuitenkaan varautunut siihen. Järjestelin asioita ja seuraavana päivänä päätin, että kyllä tulen neuvotteluihin, Byskata kertoo KD-Kompassi -ohjelmassa Radio Deissä lauantaina 20. toukokuuta.

– Tietenkin piti työnantajan kanssa neuvotella. Perheen kanssa käytiin pitkä pohdinta, miten tämä järjestyy. Kiitos kuuluu vaimolle. Hän on nyt kotona kahden pienen kanssa.

– Kiitos myös kaikille tukijoille, jotka mahdollistavat nyt sen, että voin olla täällä isänmaan asioilla, Byskata sanoo.

Valtioneuvosto julkaisi sivuillaan kaikkien hallitusneuvottelijoiden nimet. Kansanedustajien ja eduskuntaryhmien sekä puolueiden työntekijöiden lisäksi mukana on suuri joukko asiantuntijoita, jotka saapuivat neuvotteluihin omia töitään järjestellen, kuten Byskata.

– Me neuvottelijat olemme eri alojen asiantuntijoita, mutta samalla poliitikkoja. Tiedämme mikä on kansan ja äänestäjien tahto ja toive eri asioissa. Se pitää osata yhdistää asiantuntijoiden lausuntoihin ja arvioihin, ja muodostaa tilannekuva, jonka pohjalta tehdään hallitusohjelmaa.

– Tämä on demokratian ydintä. Täällä oleminen on yhteiskunnasta katoavaa talkootyötä, Byskata toteaa.

– Eli palkatta täällä ollaan.

Hallitusneuvottelut ovat yhteiskunnasta katoavaa talkootyötä – eli palkatta täällä ollaan.

Byskata työskentelee Säätytalon neuvotteluissa energia- ja ilmastopolitiikka käsittelevissä ryhmissä. Itse neuvottelujen kulusta ei kerrota julkisuuteen, mutta Byskata pohtii KD-Kompassi -ohjelmassa energiapolitiikan tilannetta.

– Elämme keskellä energiamurrosta, se on kiistaton tosiasia. Kysymys on pitkälti loppujen lopuksi teollisuuspolitiikasta, koskee se sitten tuulivoimapuistoja, terästehdasta, vetylaitosta tai siirtolinjaa.

– Meidän on nähtävä se potentiaali, jonka kyseinen murros meille tuo. Murroksen on tapahduttava lähiympäristön ja lähiyhteisön kannalta kestävällä tavalla. Tähän saakka se ei ole mennyt niin.

– Lisäinvestoinnit ja työpaikat ovat hyvin tervetulleita!

– Lainsäädännön kannalta käsittelemme näitä asioita nyt kymmenen vuotta myöhässä. On korjattava epäkohdat lainsäädännössä ja ohjeistuksissa, jotta hankkeiden kannatettavuus paranee.  Investointiympäristölle ei saa tulla kohtuutonta haittaa.

Byskata suomii haastattelussa myös Marinin hallituksen heikkoa perintöä.

Samoin hän pohtii luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen estämistä ja ratkaisuja ilmastonmuutokseen.

KD-Kompassi lauantaina 20. toukokuuta klo 12.50 Radio Deissä

Haastattelussa hallitusneuvotteluihin osallistuva diplomi-insinööri ja perheenisä sekä Ruotsinkielisen erityisjärjestön puheenjohtaja Leo Byskata. Merja Eräpolku haastattelee. Uusinta maanantaina 22.5. klo 22.35

Ylös