”Oletteko samoilla silmillä neuvotelleet?” – Sari Essayahin mukaan sote-ryhmässä ollaan kovilla ja on vaikea arvioida ovatko hallitusneuvottelut nyt puolivälissä

19.5.2023 klo 09:37 Politiikka Samuli Rissanen

Hallitusneuvottelujen kolmannen viikon päätteeksi Sari Essayah kertoo, että neuvottelut ovat edenneet jouhevammin kuin vuonna 2011, jolloin hän oli myös mukana. Toisaalta on hänen mukaansa vaikea arvioida, ovatko neuvottelut nyt puolivälissä.

Hallitusneuvotteluja käyvien puolueiden puheenjohtajat palasivat helatorstain jälkeisenä perjantaina Säätytalolle varsin vaitonaisina. Hallitusmuodostaja Petteri Orpo ei tänä aamuna tullut toimittajien eteen, mutta Säätytalon portaikkoon saatiin muun muassa kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah.

Hän oli ensimmäiseksi saapuessaan Säätytalolle tavannut oman joukkueensa sote-ryhmäläisiä. Heistä kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen kommentoi jo saapuessaan, että isot asiat ovat vielä kesken sote-ryhmän työskentelyssä.

Helatorstaina Säätytalolla oli koolla monta neuvotteluryhmää, muun muassa sosiaali- ja terveyspalveluja käsittelevät neuvottelijat kuten Räsänen.

– Oletteko samoilla silmillä neuvotelleet vai päässeet kotiin luomia lepuuttamaan?”

Sari Essayah kertookin kysyneensä omilta sote-neuvottelijoiltaan, että ovatko he aivan ”samoilla silmillä neuvotelleet vai ovatko sentään päässeet kotiin luomia lepuuttamaan”.

Essayah myöntää, että päivät ovat olleet pitkiä ja suurimmat paineet ovat nimenomaan sote-ryhmässä. Sote-menojen kasvua on tarkoitus hillitä ja samalla saada palvelut toimimaan. Nykyuralla sotemenot paisuisivat jopa kuusi miljardia tämän vaalikauden aikana, mutta esimerkiksi hallitusmuodostaja Petteri Orpo on arvioinut, että olisi tärkeää saada menojen kasvua hillittyä esimerkiksi 4,5 miljardiin tällä vaalikaudella.

Essayah totesi tänäänkin, että tavoitteena on, että kansalaisten palveluita saataisiin myös parannettua.

Hallitusneuvottelujen sote-asioista vastaavan ryhmän jäsenet ovat olleet kovilla ja päivät ovat venyneet pitkiksi. Kuvassa Toimiva ja kestävä hyvinvointiyhteiskunta -reformipöytä, jossa etualalla KD:n Sirpa Pursiainen, Tiina Tuomela ja Päivi Räsänen. (Kuva: Lauri Heikkinen/vnk)

Hallitusneuvotteluita on nyt käyty 18 päivää ja neuvottelujen on arvioitu olevan puolivälissä.

Essayahin mukaan on vaikea arvioida prosenttimääriä, sillä se ei välttämättä kerro asioiden suhteesta; esimerkiksi siitä, onko jäljellä haasteellisimpia asiakohtia.

Hän totesi kuitenkin, että neuvottelut ovat edenneet jouhevammin kuin vuonna 2011, jolloin hän oli myös mukana. Vuoden 2011 neuvottelut kuuden puolueen niin sanotun sixpack-hallituksen muodostamisesta venähtivät pitkiksi ja yksi jos toinenkin ulosmarssi nähtiin.

– Siihen verrattuna nyt on tähän mennessä edetty jouhevammin. Puheenjohtajapöydästä päin katsottuna organisoituminen näkyy, hän sanoi.

Essayahilta kysyttiin myös Suomen edustustojen tilien jäädytyksestä Venäjällä. Asia tuli ajankohtaiseksi kun Helsingin Sanomat kirjoitti siitä, mutta tosiasiassa tilien jäädytys tapahtui jo kolme viikkoa sitten.

Toimittaja kysyi, olisko tuleva hallitus avoimempi tällaisten asioiden tiedottamisessa.

– Avoimuus on minun mielestä ihan äärimmäisen tärkeä demokraattisen yhteiskunnan lähtökohta ja kiitoksia yhdelle valtiomahdin edustajista (Helsingin Sanomat) joka tässä asiassa on ollut aloitteellinen. Itse ajattelen, että näissä asioissa ei sinällänsä pitäisi olla mitään salattavaa. Itsekin luin siitä lehdestä, Essayah kertoi.

Ylös