Hallituksen muodostamisen kannalta kriittinen päivä lauantaina – hyväksyykö RKP:n ek-ryhmä ilmasto- ja maahanmuuttopaperit

26.5.2023 klo 20:31 Politiikka Kristiina Kunnas

RKP:n eduskuntaryhmä päättää lauantaisessa kokouksessaan Helsingissä, hyväksyykö se perjantaina hallitusneuvotteluissa tehdyt paperit maahanmuutto- ja ilmastopolitiikasta. RKP käyttää samalla näyttävästi vaa’ankielipuolueen asemaansa.

Hallituksen muodostuminen näyttää vihdoin ratkeavan lauantaina 27. toukokuuta.

RKP:n eduskuntaryhmä kokoontuu Helsingissä aamupäivällä ja päättää, hyväksyvätkö puolueen kansanedustajat perjantaina valmistellut paperit ilmasto- ja maahanmuuttopolitiikasta.

Jotta hallituksen muodostaja, Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo saisi neuvotteluihin osallistuvasta oikeistokoalitiosta enemmistöhallituksen, on RKP:n osallistuminen keskeisen tärkeää. Puolue pystyy nyt hyödyntämään vaa’ankieliasemaansa.

Toisaalta on arvioitu, että voidakseen pitää esillä kielikysymystä ja muita itselleen tärkeitä asioita, haluaa RKP pysyä mukana hallituksen muodostamisessa ja päätyä mukaan hallitukseen.

Samanaikaisesti RKP:n ryhmäkokouksen kanssa kokoontuu Helsinkiin myös perussuomalaisten puoluevaltuusto.

Neljännen hallitusneuvotteluviikon perjantai-illan tiedotustilaisuuteen tasan klo 19 Säätytalolla saapuivat kaikki neljä puheenjohtajaa.

Kävi ilmi, että muut puolueet ovat hyväksyneet aikaansaadut paperit ilmasto- ja maahanmuutosta. RKP:n neuvotteluryhmä ei kuitenkaan vielä hyväksynyt kummankaan paperin neuvottelutulosta, vaan lopullisen päätöksen tekee lauantaina kokoontuva eduskuntaryhmä.

– Olemme valmiit jatkamaan neuvotteluja senkin jälkeen, mikäli eduskuntaryhmä ei huomenna hyväksy papereita, totesi Anna-Maja Henriksson tiedotustilaisuudessa.

– Neuvottelut pöydissä ovat olleet erittäin intensiivisiä. Kompromisseihin ovat kaikki taipuneet. Yksinkertaista ei ole ollut, totesi PS:n Riikka Purra.

– Neuvottelut kuitenkin päättyvät siihen, mikäli hyväksyntää RKP:ltä ei tule, Purra jatkoi ollen aivan eri linjalla Henrikssonin ajatuksen kanssa.

– Jos RKP-ryhmän mielestä tämä neuvottelutulos ei riitä, silloin tämä neuvotteluryhmä ei voi jatkaa, oli Purran ilmoitus.

Jos RKP-ryhmän mielestä tämä neuvottelutulos ei riitä, silloin tämä neuvotteluryhmä ei voi jatkaa. – PS:n Riikka Purra

– Se on vakavan miettimisen paikka, mikäli RKP ei huomenna hyväksy papereita. Toiveeni kaikille ryhmille on, että näihin vaikeisiin kysymyksiin, joihin ei ole yhtä oikeaa vastausta, joihin meillä on monia kantoja niin talon sisällä kuin ulkopuolella, niihin on vain löydyttävä ratkaisut. Kaikki ovat joutuneet joustamaan, kaikki joustavat, Orpo totesi.

KD:n puheenjohtaja Sari Essayah kiitti molempien neuvottelupöytien erinomaisen hyvää ja asiantuntevaa työskentelyä.

– Siellä varmasti olivat kaikilta puolueilta parhaat substanssiosaajat. Siellä on tehty erittäin pitkää päivää, esimerkiksi eilen. Siellä on saatu tulosta aikaan. On hienoa, että on kaksi paperia, joissa on – kuten aina – kompromisseja. Jokainen puolue ottaa niihin kantansa, Essayah jatkoi.

– Uskon, että myös RKP:lla on huomenna hyvä päivä edessään, kun saavat kaikkien kansanedustajiensa kanssa käsitellä paperit yhdessä, Essayah sanoi.

Orpo muistutti, että neuvotelluista sisällöistä ei kuitenkaan julkaista vielä mitään.

– Huhuja on kaupungilla enemmän kuin olemme ehtineet neuvotella. Neuvottelutulokset eivät ole vielä julkisia, Orpo sanoi.

Hallituksen muodostaja toisti ajatuksensa siitä, että juuri tällä hallituspohjalla on todella paljon yhteistä.

– Meillä on valtava määrä ratkottavia asioita. Siihen tarvitaan toimintakykyinen, hyvä hallitus. Minulla on vakaa usko siihen, että tällä hallituspohjalla on näissä muissa kysymyksissä paljon yhteistä näkemystä ja annettavaa. Todella toivon, että näissä kahdessa kysymyksessäkin löytyy ratkaisu ja voimme jatkaa eteenpäin kohden varsinaista hallitustyötä, Orpo sanoi.

Henriksson vastasi ruotsiksi Hufvudstadsbladetin kysymykseen ja totesi eduskuntaryhmän käyvän lauantaina erittäin tarkasti läpi kaikki papereissa olevat asiat ja tekevän sitten päätöksensä. Sitä odotetaan johonkin aikaan lauantai-iltapäivää.

Henriksson ei suostunut kommentoimaan, mikä maahanmuuttopaperissa nimenomaan hiertää.

– Jokainen puolue on tehnyt kompromisseja, totesivat puheenjohtajat Riikka Purra ja Sari Essayah tiedotustilaisuudessa Säätytalolla perjantai-iltana 26. toukokuuta. (Kuva Kristiina Kunnas)

 

 

 

 

 

Ylös