”Ilmastolakia ei avata” – Petteri Orpon mukaan vuoden 2035 hiilineutraalisuustavoitteesta pidetään kiinni

29.5.2023 klo 09:41 Politiikka Samuli Rissanen

Viime viikolla Säätytalolla väännettiin ilmasto- ja maahanmuuttopolitiikasta. Hallitusmuodostaja Petteri Orpon mukaan Suomi tulee pitämään kiinni tavoitteestaan olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. – Ilmastolakia ei avata, hän vakuutti.

Hallitusneuvotteluiden viides viikko on käynnistynyt. Viime viikolla neuvotteluja kuumentaneet maahanmuutto- ja ilmastoasiat ovat hallitusmuodostaja Petteri Orpon mukaan nyt ”pitkälti paketissa”.

Hän ei kommentoinut kompromissia muutoin kuin toteamalla, että kompromissiratkaisussa ei kuitenkaan lähdetty kajoamaan ilmastolakiin eli tavoite hiilineutraalisuudesta vuoden 2035 osalta pitää.

– Kun jokainen on joutunut joustamaan, niin jokaista harmittaa ainakin vähän.

– Kun jokainen on joutunut joustamaan, niin jokaista harmittaa ainakin vähän. Se vaatii sitten vähän sielunhoitoa koko neuvottelujoukolle, hän totesi viikonloppuna ratkanneesta väännöstä.

Hän piti ratkaisun löytymistä välttämättömänä, jotta Suomen tulevaisuuden kannalta merkittävissä asioissa voitaisiin päästä eteenpäin.

– Ei voi olla, että ne (erimielisyydet ilmasto- ja maahanmuuttoasioissa) estävät sen.

Ilmasto- ja maahanmuuttokysymyksissä erityisesti perussuomalaisilla oli muista erineviä linjauksia. Nyt, kun niihin on löytynyt ratkaisu, päästään muitakin neuvotteluja jatkamaan. Petteri Orpon mainitsee vaikeimmiksi neuvoteltaviksi asioiksi soten rahoituksen, talouden raamit sekä työllisyystoimet.

Valmista ei tule aivan lähiaikoina.

– Kesäkuun alkupuoli ei ole ihan mahdollinen, mutta juhannukseen mennessä pitää olla kaikki valmista. Tietenkin toivon, että nyt työskennellään niin ripeästi kuin mahdollista ja kaikki päivät otetaan käyttöön, Orpo sanoi.

 

Ylös