”Pitää uskaltaa uudistaa” – Sari Essayah vakuuttaa, ettei miljardisopeutus ole yhtä kuin menoleikkaukset

30.5.2023 klo 09:35 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah astui ensimmäistä kertaa tällä viikolla toimittajien eteen Säätytalolla. Hän kertoi, että viikonlopun jälkeen ryhmissä on työteliäs toiminta, ja neuvotteluissa on jälleen edistytty.

Hän muistutti, että työ tehdään substanssiryhmissä ja puheenjohtajanelikon pöytään käsiteltävistä asioista tulee vain murto-osa. Puheenjohtajat eivät kuitenkaan Essayahin mukaan vedä lonkkaa vaan työtä riittää kaikilla. Illat kuluvat paperinivaskoita lukiessa.

– Alkaa olla jo ryhmiä, joissa paperit ovat jo valmiita. Tulemme sitten kaikki lopussa katsomaan niitä papereita, mutta siihen on vielä matkaa. Osassa on vielä paljon asioita kesken. Työtahti on kuitenkin hyvä tällä hetkellä, hän vakuutti Säätytalon portaikossa hieman ennen yhdeksää tänä aamuna.

Essayahilta kysyttiin neuvottelujen kipeimmästä asiasta eli kuuden miljardin suuruusluokkaan kohoavista sopeutustoimista, joista Säätytalolla on määrä tehdä päätökset.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja rauhoitteli toteamalla, että kuuden miljardin sopeutus ei ole sama asia kuin kuuden miljardin menoleikkaukset. Sopeutukseen kuuluvat kaikki toimenpiteet, joissa haetaan kasvua, työllisyyttä sekä rakenne- ja verouudistuksia. Reformipöydissä etsitään myös uusia tapoja, joilla kustannuksia voidaan hillitä ilman että tehtäisiin näkyviä ja tuntuvia menoleikkauksia.

– Missään emme ole sanoneet, että leikkaamme kuusi miljardia

– Missään emme ole sanoneet, että leikkaamme kuusi miljardia vaan olemme sopeuttamassa eli leikkausten lisäksi teemme veroratkaisuja ja rakenteellisia uudistuksia sekä tuemme talouskasvua.

Essayahin mukaan kaikissa pöydissä on haettava uudistuksia, ei vain leikkauksia.

– Meillä on varmasti sellaisia kohteita, joissa esimerkiksi jonkin reformin kautta on mahdollisuus löytää miljoonia. Asioita pitää uskaltaa ajatella uudella tavalla ja pitää uskaltaa uudistaa, hän sanoo.

Essayahilta kysyttiin myös kristillisdemokraateille tärkeästä perhepoliittisesta asiasta, kotihoidontuesta. Onko sekin leikattavien asioiden listalla?

– Itse en ole ollut sellaisessa keskustelussa mukana, jossa olisi pohdittu, voidaanko kotihoidontukea leikata. En ole myöskään kuullut, että siitä olisi keskusteltu.

Valokeilassa on neuvottelujen aikana ollut sotea pohtiva neuvottelupöytä. Sielläkin menojen kasvu-uraa pitää hillitä. Essayahin mukaan ryhmä käy yhä läpi pitkää listaa toimenpiteitä.

Neuvottelut muissa reformipöydissä käytännössä hidastuivat viime viikolla, kun perussuomalaiset vaativat nimenomaan maahanmuutto- ja ilmastoasioihin keskittymistä.

Kokoomuksen, perussuomalaisten, RKP:n ja kristillisdemokraattien välisiä hallitusneuvotteluja on käyty nyt kuukausi. Eilen hallitusmuodostaja Petteri Orpo arvioi, että valmista pitäisi olla juhannukseen mennessä.

Ylös