”Vuosilukua tärkempää on viestiä, että Suomi on hyvä paikka investoida” – Sari Essayahin mielestä hiilineutraalisuustavoite ei saisi nostaa kansalaisten arjen kustannuksia

31.5.2023 klo 09:42 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraatit on Sari Essayahin mukaan sitoutunut ilmastotavoitteisiin ja pitää tärkeänä, että Suomi on energiateknologiassa edelläkävijä. Energiasiirtymän aiheuttamat arjen kustannukset eivät saisi kuluttajille kuitenkaan nousta.

Hallitusneuvotteluissa etenkin perussuomalaisia hiertänyt ja viime viikolla tikun nokkaan nostettu ilmastotavoite puhutti Säätytalolla tänäkin aamuna. Eilen kuultiin, että yhdysvaltalainen Plug Power -yhtiö aikoo rakentaa Suomeen kolme vedyntuotantolaitosta ja tuo mukanaan 5,6 miljardin investoinnit.

Suomen valinnassa investointipaikaksi vaikutti yhtiön mukaan Suomen sitoutuminen hiilipäästöjen vähentämiseen ja toimiva infrastruktuuri.

Hallituksenmuodostaja Petteri Orpo pitikin ajankohtaista uutista merkkinä siitä, että Suomeen halutaan energiainvestointeja sekä ulkomailta että kotimaasta. Hänen mukaansa investoinnit perustuvat Suomen korkeaan osaamiseen, ja myös vihreä siirtymä huomioidaan.

Orpo sanoikin, että vihreän siirtymän hyväksi tehdään töitä muun muassa tuulivoimaa edistämällä.

Perussuomalaisten Riikka Purra puolestaan on nimittänyt vuoteen 2035 tähtäävää hiilineutraalisuustavoitetta typeräksi politiikaksi.

Orpon puolestaan totesi, että ”suomalaisella teknologialla, osaamisella ja suomalaisten yritysten tekemänä on maailman parhaat mahdollisuudet edistää fossiilisista polttoaineista irtautumista, hiilineutraaliutta ja luoda samalla työpaikkoja ja hyvinvointia Suomeen.”

Säätytalon rappusille saapunut kristillisdemokraattien Sari Essayah linjasi, että ilmastopolitiikassa kristillisdemokraatit on ollut sitoutunut Sipilän hallituksen aikaiseen, vuoteen 2040 ulottuvaan hiilineutraaliustavoitteeseen, jos kohta vuosilukua tärkempää on viestiä, että Suomi on hyvä paikka investoida.

– Jos viime aikojen uutisia kuuntelee, niin vaikuttaa siltä, että moni muukin on havainnut sen, että Suomi on energiateknologiassa edelläkävijöitä. Esimerkiksi vetytalousstrategia on sellainen, jota meidän kannattaa varmasti olla edistämässä.

Hän korosti myös, että kansalaisten arjen kustannukset eivät saisi energiasiirtymän vuoksi nousta.

Ilmastokysymysten lisäksi Säätytalon puheenjohtajapöytä on ottanut laajemmin kantaa viime viikolla maahanmuuttopolitiikkaa luotaavaan paperiin.

Essayahilta kysyttiin, millä mielellä kristillisdemokraatit kuittasivat neuvotellut maahanmuuttolinjaukset.

– Varmaankin se arvio, mitä Petteri Orpo aiemmin totesi, että kaikilla on ollut kohtansa, jotka ovat aiheuttaneet harmitusta, pitää paikkansa. Jos yksin olisimme päättäneet, niin olisi syntynyt toisen tyyppistä tekstiä. Mutta tässähän on juuri kysymys siitä, että neljän puolueen näkökulmia yhdistetään.

Toimittajat nostivat aamulla portaikossa esiin vielä yhden linjauksen, jossa perussuomalaisilla on muista erinevä kanta, eli kehitysavun leikkaaminen.

Mikä on kristillisdemokraattien näkemys kehitysavusta? Pitäisikö siitä leikata paljonkin, Essayahilta kysyttiin.

– Meillä on kehitysapuunkin ennen vaaleja otettu kantaa. Suomalaisten kehitysyhteistyöjärjestöjen tekemä kehitysyhteistyö on meillä suuressa arvossa, Essayah totesi.

Ylös