”Kuin Sikstuksen kappelissa paavia valitsemassa” – erikoislääkäri Tiina Tuomelan päivät ovat alkaneet Säätytalolla samalla tavalla jo viikkojen ajan

1.6.2023 klo 17:02 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien 2.varapuheenjohtaja Tiina Tuomela on osallistunut jo viikkokausia kestäneisiin hallitusneuvotteluihin Säätytalolla. Tuomela kertoo Kristiina Kunnakselle KD-Kompassi-haastattelussa, miten järjesti kiireisen erikoislääkärin ja poliitikon aikatauluihin sopivan raon neuvotteluihin.

Kristillisdemokraattien 2.varapuheenjohtaja, Vantaa-Keravan hyvinvointialueen valtuutettu ja Vantaan kaupunginvaltuutettu Tiina Tuomela toimii erikoislääkärinä, mutta otti vastuullisen ja vaativan tehtävä vastaan, kun sai kutsun hallitusneuvotteluihin Säätytalolle.

Tuomelan mukaan tehtävä on ”once in a lifetime”- kokemus, mutta hän joutui miettimään asiaa jja järjestelemään vastaanottoaikoja sekä laittoi ehdoksi, että 1-2 päivää viikossa joutuu olemaan pois neuvotteluista. Tuolloin hänen sijaisenaan toimii espoolainen lääkärikollega Kaarina Järvenpää.

Nyt viisi viikkoa on kulunut, joista yksi, neljäs viikko meni Tuomelan mukaan osaltaan hukkaan, koska monien muiden ryhmien työt seisahtuivat, kun maahanmuutto- ja ilmastopolitiikasta käytiin vääntöä.

– Siinä kulutettiin aikaa, mutta nyt kun nämä suurimmat maahanmuutto- ja ilmastokysymykset ovat sovussa, niin se se helpottaa kaikkien muiden ryhmien toimintaa huomattavasti. Kyllä tästä hallitus erittäin, erittäin todennäköisesti syntyy, hän sanoo.

Ehkä tätä voisi verrata myös paavin valintaan: Olemme täällä suljettuna Sikstuksen kappelissa ja sitten kun valkoinen savu nousee, niin sitten olemme valmiita.

Tuomela itse vaikuttaa sosiaali ja terveyspalvelujen reformipöydässä. Vaikka hän on sote-asiantuntija ja päättäjä, niin hän sanoo, että on saanut neuvotteluissa uutta perspektiiviä.

– Tämä on avartanut ja ja itse asiassa ollut hyvin opettavainen aika ja uskon, että tähän on tarvittu tämä aika, koska nyt on sellainen tuntuma, että nyt nämä neuvottelut pääsevät  vauhdilla eteenpäin. Todennäköisemmin päästään maaliin nyt, kun ollaan ollaan menty hitaasti hyvä tulee.

Samalla kun Tuomela on istunut Säätytalon uumenissa aamukahdeksasta iltakuuteen tai iltakahdeksaan, on ulkona ollut alkukesän ihanimpia  päiviä.

Tuomela vitsaileekin, että neuvotteluissa oleminen on kuin ”päiväni murmelina”.

– Jokainen aamu lähtee samantyyppisesti. Ehkä tätä voisi verrata myös paavin valintaan: Olemme täällä suljettuna Sikstuksen kappelissa ja sitten kun valkoinen savu nousee, niin sitten olemme valmiita.

Tuomela kertoo olevansa ehdolla jatkokaudelle puolueen varapuheenjohtajakisassa. Kisa käydään Joensuun puoluekokouksessa elokuussa.

Kaksi kautta Tuomela on toiminut KD:n varapuheenjohtajana ja pohti jo tilan antamista tuoreille kasvoille. Uudenmaan piiristä tuli kuitenkin kovasti kyselyä.

– Sitten sitä vähän mietiskelin ja annoin suostumukseni.

– Meidän on tärkeä saada täältä pääkaupunkiseudulta varapuheenjohtaja, sillä iso osa kansasta asuu pääkaupunkiseudulla.

Toisaalta nykyisessä varapuheenjohtajistossa ei välttämättä löydy työnsä jatkajia, joten Tuomela edustaisi siinä jatkuvuutta.

– Mietin, että jos kaikki kolme varapuheenjohtajaa vaihtuvat yhtä aikaa, niin jatkuvuus kärsii ja sen tähden lähden nyt sitten leikkiin mukaan.

Kuuntele Tiina Tuomelan koko haastattelu KD Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä lauantaina 3.6. klo 12.50 alkaen. Kristiina Kunnas haastattelee.

Ylös