”Tämä voisi olla uumoiltu aikataulu” – Sari Essayah väläytti, että hallitusneuvottelut voitaisiin saada päätökseen ensi viikolla

6.6.2023 klo 09:09 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah arvioi, että hallitusneuvotteluissa kuluu vielä hetkinen, sillä neuvottelut esimerkiksi sotea koskevista isoista kysymyksistä ja talousraamista ovat vielä kesken.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah mukaan Säätytalolla jatketaan haasteellisten asioiden parissa, joista talous, työllisyys ja sote ovat keskeisimpiä.

Hän osui tiistaiaamuna Säätytalon portaikkoon samalla hetkellä kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsäsen kanssa. Sote-ryhmään matkalla ollut Räsäsen arvioi, että moni asia on sote-kokonaisuudessa vielä kesken.

Hän vierellään Sari Essayah korosti, että kyse on kokonaisuudesta: mikään ei ole valmista, ennenkuin kaikki on valmista. Lopulta ratkaisut on sovitettava talouden raamiin, johon reformiryhmät suhteuttavat omaa toimintaansa.

– Kyllä tässä hetkinen vielä menee, hän sanoi.

Ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta Essayah totesi, että kristillisdemokraatit ovat kannattaneet tuen porrastamista, mutta ei sen lyhentämistä.

KD on vaihtoehtobudjetissaan esittänyt ansiosidonnaisen tasoon neljän portaan mallia, mutta ei varsinaisesti leikkausta sen kestoon. KD ulottaisi ansiosidonnaisen kaikille.

Essayah vakuuttaa, että puheenjohtajapöydässä on koko ajan ollut hyvä henki siitä huolimatta, että asiat ovat haasteellisia ja näkökulmat niihin erineviä.

– Kyllä me toimeen tulemme toistemme kanssa.

Puheenjohtajapöydän kulloinenkin asialista vaihtuu Essayah’n mukaan sen mukaan, mitä reformipöydissä tapahtuu.

Hän piti mahdollisena, että hallitusneuvottelut voitaisiin saada ensi viikolla päätökseen.

– Tämä on varmaan uumoiltu aikataulu ja eikö se ennen juhannusta ollut se viimeisin takaraja, hän pyöritteli.

Tällä viikolla aikatauluun tulee muutamia poikkeuksia, sillä RKP pitää puoluekokouksena tulevana viikonloppuna.

Hallituksen muodostaminen on jo kestänyt huomattavan pitkään. Neuvottelut Säätytalolla jatkuvat jo kuudetta viikkoa.

Ylös