”Alkuun oltiin hyvin kaukana, mutta koko ajan on lähennytty” – Sari Essayah luottaa, että kehitysyhteistyövaroistakin löytyy sopu

7.6.2023 klo 09:52 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayh kertoi kristillisdemokraattien puolustavan suomalaisten kansalaisjärjestöjen tekemää hyvää ja tuloksekasta kehitysyhteistyötä.

Kysymys kehitysyhteistyörahojen leikkauksesta on Säätytalolla puheenjohtajien pöydässä tänäänkin.

Essayahin mukaan kysymys on kokonaisuudesta ja siinä kristillisdemokraatit on pitänyt esillä suomalaisten kansalaisjärjestöjen hyvää ja tuloksekasta kehitysyhteistyötä.

Hallintokulut näissä järjestöjen kautta tehtävissä työssä ovat erittäin pienet ja korruptio olematonta

– Erityisesti painotamme sitä, että siellä tehdään ruohonjuuritason yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa. Hallintokulut näissä järjestöjen kautta tehtävissä työssä ovat erittäin pienet ja korruptio olematonta, Essayah kehuu.

Kokonaisuudella hän kertoo tarkoittavansa sitä, että kaikki, myös kehitysyhteistyövarat, sovitetaan talouden kokonaiskuvaa vasten.

Säätytalolla neuvotteluja käyvästä nelikosta perussuomalaiset ovat vaatineet huomattavia leikkauksia kehitysyhteistyövaroihin.

Essayahin mukaan kehitysyhteistyövaroista keskusteltaessa lähtötilanne oli se, että näkemykset olivat huomattavan kaukana toisistaan, mutta koko ajan lähentymistä on tapahtunut.

– Uskon, että tässäkin asiassa päästään maaliin.

Sote-ryhmän asioita Essayah kommentoi siten, että sote-nyrkin perustaminen oli hyvä ratkaisu. ”Nyrkissä” vaikeista sote asioista on neuvotellut vain neljä neuvottelijaa eli yksi kustakin puolueesta.

– Asiat vauhdittuivat, kun saatiin sote nyrkki aikaiseksi. Silloin kun väkeä on vähemmän ja toisaalta ydinneuvottelijat tekemässä ratkaisuja, niin asiat myöskin menevät eteenpäin. Silti täytyy sanoa, että sote on valtavan suuri kokonaisuus ja ja työtä edelleen riittää.

Essayhin mukaan myös työllisyyskysymyksissä on vielä neuvoteltavaa. Essayhin mukaan työelämäkeskusteluissa kristillisdemokraatit on painottanut työssä jaksamista ja sitä, millä tavalla työurat saadaan jatkumaan eläkeikään asti.

Hän puhui ”toimintakykyohjelmasta” ja muistutti, että ennenaikaiset työstä poisjäämiset ja esimerkiksi vaikkapa mielenterveyssyistä tulevat työkyvyttömyyseläkkeet tuovat yhteiskunnalle yli yhdentoista miljardin euron laskun.

– Jos siellä pystyttäisiin pienilläkin satsauksilla parantamaan tilannetta, niin se olisi koko yhteiskunnan kannalta arvokasta.

Essayah kertasi niin ikään, että kristillisdemokraatit ovat omassa vaihtoehtobudjetissa esittäneet ansiosidonnaisen porrastamista, mutta eivät keston lyhentämistä.

Toisaalta kristillisdemokraatit on korostanut työ ja perheen yhteensovittamista sekä perheiden yhteistä aikaa viikonloppuisin.

– Perheiden kannalta on tärkeää ylläpitää viikkorytmiä ja löydettävä yhteistä aikaa vietettäväksi perheen kesken.

Hallituksen muodostaja on asettanut tavoitteeksi, että hallitus olisi koossa juhannukseen mennessä. Hän toivoi eilen, että valmista voisi tulla jo ensi viikolla. Essayah arvioi tänään (7.6.), että neuvotteluissa jäi jokunen päivä käyttämättä viime viikonlopun valmistujaisjuhlien ja tulevana viikonloppuna pidettävän RKP:n puoluekokouksen jäljiltä.

– Toivotaan, että kaikki päästään juhannussaunaan. Se on sopiva kirittäjä meille kaikille.

Ylös