”Jos ei rakkausavioliittoa tule, niin ainakin järkiavioliitto” – Petteri Orpon tavoite on, että hallitus on kasassa viikon loppupuolella

12.6.2023 klo 09:53 Politiikka Samuli Rissanen

– Tulen tekemään kaikkeni sen eteen, että Suomi saa toimintakykyisen hallituksen ja sillä on hyvä ohjelma ja tämän viikon aikana, hallituksen muodostaja Petteri Orpo julisti neuvottelujen seitsemännen viikon aluksi.

Hallitusneuvottelujen seitsemäs viikko on käynnissä ja siitä saattaa muodostua myös neuvottelujen päätepiste, mikäli hallituksen muodostaja Petteri Orpoa on uskominen.

Hänen tavoitteensa on, että hallitus on kasassa viikon loppupuolella.

– Tulen tekemään kaikkeni sen eteen, että Suomi saa toimintakykyisen hallituksen ja sillä on hyvä ohjelma ja tämän viikon aikana.

Hallituksen muodostaminen on jo kestänyt huomattavan pitkään ja hakee kestoltaan vertaistaan. Orpokin lisää:

– Politiikasta ei koskaan tiedä ja siksi nyt aivan ehdottomuuksiin ei kannata mennä, mutta tavoite täytyy olla, ja tahtotila, muuten asiat eivät etene.

Seitsemäs viikko alkaa pitkällä istunnolla, sillä viikonloppu on mennyt puheenjohtajapöydässä isompia ratkaisuja odotellessa.

Puheenjohtanelikko ei ole ollut yhdessä koolla viime torstain jälkeen. Nyt puheenjohtajapöydässä käydään Orpon mukaan reformipöytien isoja tekstikokonaisuuksia läpi.

Työn alla olevat suuret kysymykset pitävät sisällään talouden kokonaisuuden, kuten verotuksen. Yksittäisinä asioina kengissä hiertävät yhä esimerkiksi bensan pumppuhinta, ja toisaalta kehitysyhteistyön määrärahat.

Sen sijaan sosiaali ja terveyspalvelupalveluiden osalta ollaan jo hyvin pitkällä.

Mitä tulee toimintakykyiseen hallitukseen, Orpon mukaan alusta lähtien on ollut tavoitteena saada aikaan luottamus puolueiden välille.

– Puolueiden välillä on eroja ja kantojen yhteensovittaminen on ollut toiselle vaikeampaa ja toiselle helpompaa.

– Kun tästä hallitusohjelma toivottavasti aikaan saadaan, niin sen jälkeen ryhdytään rakentamaan yhteishenkeä vielä enemmän. Jos sieltä ei rakkausavioliittoa tule, niin ainakin järkiavioliitto ja sellainen, jossa pystytään hoitamaan isänmaan asioita.

Ylös