”Tulevassa hallituksessa KD painottaa vastuullista alkoholipolitiikkaa” – Sari Essayah luottaa, että sopu myös alkoholiasiaan löytyy ja ohjelma on valmis huomenna

14.6.2023 klo 09:20 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah arvioi keskiviikkoaamuna Säätytalon portaikossa, että neuvottelut ovat kääntymässä loppusuoralle ja sopu, myös kristillisdemokraatteja hiertäneeseen alkoholiasiaan, löytynee.

Hallituksen muodostaja Petteri Orpon alkuviikolla lupailema tahti neuvottelujen suhteen on osoittautunut optimistiseksi, sillä Säätytalon portaikkoon keskiviikkoaamuna saatu kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah ei uskonut, että valmista tulee vielä tänään.

Hän kuitenkin totesi urheilutermein, että loppusuoralle ollaan jo kääntymässä.

– On tietysti vielä isoja asioita, kuten sotea, taloutta ja erilaisten papereiden viimeistelyä.

Essayah piti kuitenkin hyvin mahdollisena, että huomiseen mennessä ohjelmat saadaan kasaan.

Neuvotteluissa on yhä mukana myös kristillisdemokraatteja hiertäneita asioita kuten kysymys Alkon monipoliasemasta.

Tilanne hiersi selvästi jo maanantaina, jolloin Essayah alleviivasi, että myynnin vapauttaminen ei käy.

– Tällaisessa tilanteessa, jossa meillä on suuret hoitojonot ja ruuhkaa päivystyksissä ja kesäksi joudutaan sulkemaan osastoja hoitajapulan takia, esimerkiksi puheet Alkon monopolin purkamisesta olisivat koko lailla vastuuttomia, hän totesi.

Tänään Essayah puhui jo ”tulevasta hallituksesta”, jossa Kristillisdemokraatit on koko ajan painottanut sitä, että on äärimmäisen tärkeää tehdä vastuullista alkoholipolitiikkaa.

– Tästä varmasti sitten kuulemme aikanaan, hän sanoi.

Hän ei kuitenkaan avannut, millaiseen kompromissiin kristillisdeomokraatit olisivat valmiita alkoholipolitiikan suhteen sopeutumaan. Kumppaneista ainakin sekä kokoomus että perussuomalaiset ovat olleet selvästi sallivammalla linjalla. Sen sijaan esimerkiksi STM on vastustanut ajatusta viinien tuomisesta ruokakauppoihin.

– Kristillisdemokraatit on koko ajan kertonut, että hallitusohjelman tulee olla sellainen, että se on yhteensovitettavissa puolueen tavoitteiden ja myöskin arvojen kanssa, Essayah sanoo.

Neuvottelujen loppumetrien aikatauluista Essayah totesi, että ohjelman valmistumisen ja salkkujaon jälkeen jokaisella puolueella on myöskin puolue-elimet, jotka tekevät viime kädessä päätöksen siitä, osallistuuko puolue hallitukseen vai ei.

Ylös