”Eläkeläisten asumistukeen ei kosketa” – Neuvottelujen loppumetreillä Sari Essayah puhuu sosiaaliturvaan kaavaillusta uudistuksesta

15.6.2023 klo 09:54 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah oli torstaiaamuna Säätytalolla erittäin luottavainen, että neuvotteluissa päästään tänään maaliin ja hallitusohjelma voitaisiin julkistaa huomenna perjantaina.

– Tämän päivän aikana ohjelma alkaa olla paketissa. Talouspöytään kerätään reformipöydistä viimeiset asiat ja se vie hetken, mutta pääsemme toivon mukaan ohjelmasta kertomaan huomenna, hän kertoi toimittajille Säätytalon portailla torstaiaamuna 15.6.

Tämä tarkoittaisi sitä, että seitsemäs neuvotteluviikko Säätytalolla tuo päättyessään Suomeen myös uuden hallituksen ja sen ministerit. Jo eilen Essayah kuvasi prosessin etenemistä neuvotteluosapuolia edustavissa puolueissa sellaiseksi, että viikonlopun aikana hallitusohjelma on tarkoitus hyväksyttää myös puolueiden päättävissä elimissä.

Isoista kysymyksistä on siis löytynyt sopu Säätytalolla, mutta Essayah pidättäytyi kertomasta yksityiskohtia. Verotuksen osalta kristillisdemokraateille on ollut tärkeää, että työn ja yrittämisen verotus ei kiristy lainkaan; veronkevennyksiä voisi olla kohdennettuna pieni- ja keskituloisille.

– Jos vähennyksiä poistetaan, on tärkeää, että ne kompensoidaan.

– Haittaverojen kautta on mahdollista saada valtion kassaan lisätuloja.

Muun muassa Helsigin Sanomat (15.6) kirjoittaa, että hallitus aikoo tehdä suuria, jopa 350 miljoonan euron leikkauksia asumistukeen. Essayah ei vahvista tietoja, mutta sanoo kuitenkin, että eläkeläisten asumistukeen ei tulla koskemaan.

– Haluan siis alleviivata: Eläkeläisten asumistukeen ei ole tulossa muutoksia.

Sosiaaliturvaan ja sen myötä asumistukeen on hänen mukaansa kuitenkin tulossa järjestelmäuudistus, joka kannustaa ihmisiä ottamaan vastaan töitä.

Nykyinen asumistukijärjestelmä on osoittautunut liian kalliiksi, se nielee yli 2 miljardia vuosittain. Essayahin mukaan osa tuesta on siirtynyt vuokriin etenkin kasvukeskuksissa.

Essayah puhui sotu-järjestelmän yksinkertaistamisen tarpeesta: Suomalaisen sosiaaliturvajärjestelmän kummallisuus verrattuna muihin Pohjoismaihin on ollut se, että viimesijaiseksi tarkoitetusta toimeentulotuesta on tullut ensisijainen tuki monessa tapauksessa, koska se on asumislisään yhdistettynä tasoltaan korkeampi kuin perusetuus.

– Suomessa tällä viimesijaisella tuella on ollut huomattavan paljon enemmän ihmisiä kuin muissa Pohjoismaissa.

Kuviossa on Essayahin mukaan sekin ongelma, että viimesijainen tuki ei kannusta työntekoon vaan siitä tulee Bermudan kolmio, josta on vaikea pyristellä ulos.

Essayah muistutti kuluneella kaudella työskennelleestä parlamentaarinen työryhmästä, joka lähti uudistamaan kokonaisuudessaan sosiaaliturvaa.

– Siellä päästiin siihen yhtenäiseen näkemykseen, että olisi yksi perusetuus, johon yhdistetään sitten muita etuuksia, jolloin byrokratiaa voitaisiin jo lähtökohtaisesti vähentää. Tätä työtä tuleva hallitus varmasti tulee jatkamaan.

Aivan neuvottelujen loppumetreillä esiin tullut kysymys Alkon monopoliasemasta ja viinien tuomisesta ruokakauppoihin kirvoitti sosiaalisessa mediassa irvailuryöpyn. Niinpä Essayahilta kysyttiin vielä tänä aamuna, mitä kristillistä on siinä, että jatkossa ruokakaupoista voi ostaa limuviinoja ja vahvoja oluita, mutta viinejä sinne ei sallita.

– Meillä on hallituksen kokonaisnäkemys siitä, että teemme vastuullista alkoholipolitiikkaa Suomessa. Tässä on löydetty kompromissi, jolla on sitten edetty eteenpäin, Essayah totesi.

Kehitysavun leikkaamisesta Essayah totesi, että alkuun hyvin kaukana toisistaan olleet puolueet löysivät kompromissin, joka takaa sen, että voimassa olevista sitoumuksista voidaan pitää kiinni. Myös Ukrainan tukeminen kuuluu kehitysapuun.

Essayahin mukaan Sipilän hallituksen tekemissä kehitysapuun kohdistuvissa leikkauksissa kävi niin, että leikkausten takia projekteja jouduttiin keskeyttämään. Essayah vieraili tuolloin yhdessä Suomen tukemassa kohteessa Jordaniassa, jossa projekti keskeytyi.

– Se ei tehnyt hyvää Suomi-kuvalle, kun meidän sanaan ja tekemiin sopimuksiin on totuttu luottamaan maailmalla.

Kehitysapuun olisi tulossa lehtitietojen mukaan 250 miljoonan euron suuruiset leikkaukset vuositasolla.

Ylös