Orpo sai hallituksensa kasaan – seitsemän viikon urakka takana, ohjelma julki perjantaina

16.6.2023 klo 00:18 Politiikka Kristiina Kunnas

– Tuli se sieltä, totesi tyytyväisen oloinen hallituksen muodostaja Petteri Orpo myöhään torstai-iltana medialle Säätytalossa. Vierellä seisoivat RKP:n Anna Maja-Henriksson, Perussuomalaisten Riikka Purra ja Kristillisdemokraattien Sari Essayah.

Kesän tähän asti kuumin päivä päättyi uutiseen, jota on pitkään odotettu. Petteri Orpon johdolla käydyt neuvottelut tulivat vihdoin päätökseen ja median eteen Säätytalolla marssi iltamyöhällä hymyilevä nelikko.

– Älyttömän hyvältä tuntuu! Uskon, että tämä perusteellinen työ täällä maksaa itsensä takaisin hallitustyöskentelyssä, totesi hallituksen muodostaja, tuleva pääministeri Petteri Orpo Säätytalolla vähän ennen kello yhtätoista myöhään torstai-iltana 15. kesäkuuta.

Orpo ja muut puheenjohtajat kiittivät toisiaan ja puolueitten neuvottelijoille sateli samaten kiitosta.

– Ennen kaikkea rakensimme Suomelle hyvää hallitusohjelmaa ja välillemme luottamusta, Orpo totesi.

– Välillä on ollut värikkäitä vaiheita, mutta se kuuluu politiikkaan ja neuvotteluihin.

– Olen tosi ylpeä siitä, että olemme saaneet aikaan hyvän ohjelman ja neuvottelutuloksen, jonka julkaisemme huomenna iltapäivällä.

Orpo kertoi perjantain aikataulun täsmentyvän myöhemmin.

Hän totesi kaikkien asioiden ratkenneen ja papereiden olevan valmiina.

Orpo kiitti etunimeltä mainiten kollegoitaan.

– Haluan kiittää Riikkaa, Anna-Majaa ja Saria erityisen paljon siitä, että kovien paineiden alla, tosi vaikeiden asioiden äärellä, olemme pystyneet löytämään yhteistä säveltä.

Orpo muistutti, että joistain asioista on oltu eri mieltä – ”ja vieläkin ollaan” – mutta yhdistävä asia on ollut halu laittaa Suomea kuntoon.

– Se ei ole ollut helppoa, mutta tämä nelikko ja meidän ihmiset ovat olleet sinnikkäitä ja sitkeitä hakemaan ratkaisuja. Siksi meillä on nyt mahdollisuus seistä tässä valmiin tuloksen kanssa, Orpo lausui.

Riikka Purra muistutti urakan olleen pitkä rutistus.

– Ihmiset ovat väsyneitä. Talousporukka aloitti ensimmäisenä ja istui pitkää päivää ja lopetti aivan viimeisenä. Erittäin hienosti tehty, Purra kiitti.

Anna-Maja Henriksson kiitti neuvotteluihin osallistuneita molemmilla kotimaisilla. Hän lähetti kiitoksen myös Säätytalossa toimineelle henkilökunnalle, joka huolehti neuvottelijoiden loistavasta aamupuurosta ja muusta viihtyvyydestä.

Sari Essayah asetti ensimmäiset sanansa puheenjohtajakollegoille.

– On ollut mielenkiintoista ja välillä haasteellistakin, mutta samalla innostavaa tehdä kanssanne töitä, rakentaa hyvää hallitusohjelmaa ja ennen kaikkea hyvää tulevaisuutta Suomelle.

– Petteri, sinua haluan erityisesti kiittää siitä, että olet ollut sovitteleva ja sitkeä. Meilläkin on omat vääntömme ollut näiden prosessien aikana, Essayah totesi.

– On todella ollut upea nähdä se, että nämä viikot ovat hioneet meitä yhteen ja rakentaneet meistä toimivaa hallituskoalitiota.

Essayah’lta lähti lämmin kiitos puolueiden neuvottelijoille.

Kiitän kaikkien puolueiden neuvottelijoita, jotka ovat täällä itseään säästämättä uurastaneet aamusta iltaan. – Sari Essayah

– Kiitän kaikkien puolueiden neuvottelijoita, jotka ovat täällä itseään säästämättä uurastaneet aamusta iltaan. Monet ovat jättäneet siviilityötänsä ja ovat sieltä perheen ja kaiken muun keskeltä siirtyneet tänne Säätytalolle neuvottelemaan, ottaen kesälomapäiviään, siirrellen töitään ja sovitelleet asioita arjessaan. Ilman heidän asiantuntemustaan ja osaamistaan emme olisi saaneet niin hyvää hallitusohjelmaa kuin minkä huomenna teille esittelemme, Essayah sanoi.

Median kysymyksiin nelikko ei sen sijaan vastannut juuri muuten kuin toteamalla kerta toisensa jälkeen, että vastaukset ja yksityiskohdat tulevat perjantain tiedotustilaisuudessa. Hallitusohjelman sivumäärä on kolminumeroinen. Juuri muuta konkretiaa heistä ei saatu ulos vielä torstaina.

Edes ministerien tarkkaa määrää ei suostuttu paljastamaan. Purra tyytyi kertomaan, että ministeriasioista puhuttiin puheenjohtajapöydässä aivan viimeiseksi, ja silloinkin lyhyesti.

Ohjelma lähtee heti valmistuttuaan nelikon puolue-elinten hyväksyttäväksi. Kukin puolue on kutsunut puoluehallitukset ja -valtuustot kokoon, jotta ne voivat hyväksyä hallitusohjelman.

Kristillisdemokraateilla kutsu puoluehallitukselle ja puoluevaltuustolle on lauantaipäivälle.

talousryhma

Erityisen pitkää päivää tehnyt julkisen talouden reformiryhmä kuvattuna 15. kesäkuuta. KD:stä talousryhmään kuuluivat 1. varapuheenjohtaja ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman (eturivissä kolmas vasemmalta), hallitusammattilainen Jukka Palokangas (keskirivissä vasemmalla) sekä poliittinen sihteeri Tapio Luoma-aho (keski-rivissä oikealla). Kuvassa vasemmalta oikealle Sinuhe Wallinheimo, Sakari Rokkanen, Anders Adlercreutz, Jukka Palokangas, Mikko Martikkala, Laura Ollila, Peter Östman, Juhani Huopainen, Mats Nylund, Jani Mäkelä, Kai Järvikare, Tapio Luoma-aho, Ville Vähämäki, Matias Marttinen. Kuva: Lauri Heikkinen, VNK

 

Ylös