”KD:lla oli viisas taktiikka” – Sari Essayah on tyytyväinen ministerisalkkuihin ja puolueen kädenjälkeen hallitusohjelmassa

16.6.2023 klo 19:52 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kertoo olevansa erittäin tyytyväinen puolueen saamiin ministerisalkkuihin ja toisaalta kirjauksiin, joilla pystyttiin vaikuttamaan muiden ministeriöiden aloihin.

Essayah kertoo KD-Lehdelle Säätytalolla, että puolue sai paljon: Hallitusohjelma vilisee kirjauksia, jotka ovat KD:n kädenjälkeä ja kaksi ministerisalkkua, vaikkakin toinen niistä aukeaa vasta kauden jälkimmäisellä puoliskolla. Ne tyydyttävät Essayahia.

– Minun mielestäni meillä on ollut viisas taktiikka. Me emme ole joka aamu käyneet kertomassa portaikossa, että mikä asia on meidän kynnyskysymyksemme vaan neuvottelimme ne pöydässä.

Onnistumisia on siksi monia:

– Kotihoidon tukeen tai lapsilisiin ei koskettu, sellaista keskustelua ei edes käyty, koska me totesimme, että me turvaamme nämä neuvottelupöydissä. Meidän talousryhmä teki aivan erinomaista työtä, Essayah kehuu.

Me emme ole joka aamulla käyneet kertomassa portaikossa, että mikä asia on meidän kynnyskysymyksemme vaan neuvottelimme ne pöydässä.

Hän kiittää vuolaasti koko neuvottelijajoukkoaan, josta Essayah tuntuu olevan aidosti ylpeä.

Puolitoista ministerisalkkua on myös enemmän kuin yksi.

Essayah sanoo olevansa molempiin salkkuihin ehdottoman tyytyväinen, koska realiteetti on se, että KD on koalitiohallituksen pienin puolue.

– Moni veikkasi etukäteen, että yksi salkkuhan sieltä sitten on tulossa.

Essayah on puheenjohtajana ja suosittuna, yhtenä koko maan ääniharavana, itseoikeutettu ministeripestiin.

Mutta kieltäytyy silti spekuloimasta tälläkään asialla. KD:n puoluevaltuusto, joka huomenna kokoontuu puoluehallituksen jälkeen, hyväksyy tai hylkää ohjelman ja päättää ministerijaon.

Silti olisi erikoista, jos jokin estäisi Essayahin tietä maa- ja metsätalousministeriksi. Salkkua on soviteltu hänelle jo pitkään julkisuudessakin ja maa- ja metsätalous kuuluu Essayahin osaamisalueisiin. Säätytalon tiedotustilaisuudessakin Essayah nostaa esiin maatalouden. Mielessä pyörii jo uusi, alkava CAP-tukikausi ja toisaalta ennallistamisasetuksen haitallisten vaikutusten torjuminen. Ennallistaminen toki kuuluu ympäristöministeriön toimialaan, mutta Essayah vakuuttaa, että kaikki tehdään, jotta laskun kokonaissumma, joka tulee koko Suomelle, pienenisi. Siitä linjattiin jo Suuressa valiokunnassakin tällä viikolla.

– Maa- ja metsätalouteen liittyvät linjaukset ovat tärkeitä ja odotan, että päästäisiin niitä edistämään. Toinen on ollut juurikin lapset, nuoret ja koulu, johon toinen, urheilu- ja liikunta- ja nuorisoministerin salkku liittyy.

– Meidän kädenjälki kyllä näkyy sitten myös monissa niissä ministerisalkuissa, joissa emme ole kiinni.

Essayah nostaa onnistumisten joukkoon myös Lex Laukkasen, jossa entisen kansanedustaja Antero Laukkasen pitkään edistämä pysyvä ruoka-apu, tulee vihdoin budjettiin. Sille varataan 3 miljoonaa joka vuosi. Se tulee nimenomaan järjestöjen ja seurakuntien ruoka-aputyöhön.

– Todella tärkeänä pidän myös keliakian ruokavaliokorvausta, joka painottuu pienituloisimmille ja 16–18-vuotiaille.

– Aikanaan KD:n kansanedustaja Marja-Leena Kemppainen sai keliakiakorvauksen aikaan ja nyt se tuodaan jälleen kristillisdemokraattien vaatimuksesta takaisin.

Niin kuin myös verotuksen lapsivähennys.

Ylös