”Tolkkua ennallistamiseen” – Tuleva maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah haluaa maataloustuottajille oikeudenmukaiset hinnat, metsänomistajille suojaa ja tuotteita vientiin

17.6.2023 klo 16:54 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puoluevaltuusto on päättänyt kristillisdemokraattien osallistumisen hallitukseen sekä hyväksynyt hallitusohjelman.  Hallituksen jäseneksi, ja maa- ja metsätalousministeriksi puoluevaltuusto valitsi puheenjohtaja Sari Essayahin.

Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelma julkistettiin eilen ja tänään sitä on käyty läpi hallituspuolueiden, myös kristillisdemokraattien puoluehallituksessa ja – valtuustossa.

Jo aamulla koolla ollut KD:n puoluehallitus toi esitykset puoluevaltuuston kokoukseen, jossa oli mukana myös kristillisdemokraattien eduskuntaryhmä.

Kristillisdemokraattien sääntöjen mukaan puolue voi olla edustettuna hallituksessa, jos sen ohjelma ja toiminta ovat puolueen periaatteiden kanssa sopusoinnussa.

Kristillisdemokraattien puoluevaltuuston puheenjohtaja Riitta Kuismanen kertoi, että puoluevaltuusto hyväksyi hallitukseen menon ja Sari Essayah on puolueen nimi hallituksen jäseneksi ja tulevaksi maa- ja metsätalousministeriksi.

Essayah oli täysin itseoikeutettu tehtävään. Puolueelle tulevasta toisesta ministerisalkusta ei tällä erää päätetty. Niin sanotun urheilu-, liikunta- ja nuorisoministerin salkku on jaettu RKP:n kanssa niin, että kristillisdemokraateille pesti avautuu kahden vuoden päästä.

Puoluevaltuusto teki esityksensä yksimielisesti.

– Sari Essayah on meidän puolueen ykkösnyrkki, jolla on äärimmäisen laaja osaaminen sekä talouspolitiikasta ja myöskin EU-tasolla, joten tämä salkku istuu erittäin hyvin hänelle, KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman totesi.

Komissiolta on hävinnyt arkijärki sen suhteen, että millä tavalla ennallistamisen kaltaiset esitykset tulisivat vaikuttamaan maa ja metsätalouteen.

Kristillisdemokraatit päättävät toisen ministerisalkun haltijan siinä vaiheessa, kun asia tulee ajankohtaiseksi. Asiasta ei puoluehallituksessa tai -valtuustossa keskusteltu siksi nyt lainkaan.

Uunituore ministeri kertoi, että lähtee maa- ja metsätalousministerioon hyvin mielin tekemään ja toteuttamaan linjauksia. Hän muistutti, että kahdella edellisellä kaudella kristillisdemokraatit oli ainut oppositiopuolue, joka teki maataloudesta välikysymyksen. Välikysymykset olivat lisäksi ainoat kaksi, jossa KD oli ensimmäinen allekirjoittajana eli aloitteen tekijänä ylipäänsä.

– Maatalous on ollut meille suuri huolenaihe. Se, miten kotimainen elintarvikeketju pärjää.

Essayah muistutti myös yhteyksistään Euroopan parlamenttiin, jossa toimi itse parlamentaarikkona 2009-2014. Hän totesi kristillisdemokraatteja edustavan EPP-ryhmän olevan varsin yhtenäinen sen suhteen, että komissiolta on hävinnyt arkijärki sen suhteen, että millä tavalla ennallistamisen kaltaiset esitykset tulisivat vaikuttamaan maa ja metsätalouteen.

– Minulla on siellä entuudestaan niin paljon tuttuja meppejä ja EPP:n toimihenkilöitä, että se antaa mahdollisuuden olla ennakkovaikuttamisessa huomattavasti aiemmin liikkeellä.

Kristillisdemokraatit on Essayahin mukaan koko ajan korostanut sitä, että maatalouspolitiikka ei ole tukiaispolitiikkaa.

– Maatalousyrittäjät haluavat saada omasta työstänsä elinkeinon ja tulon. Elintarvikeketjun oikeudenmukaisuuteen ja tulon jakautumiseen pitää lähteä vaikuttamaan. Kustannusten nousu on huomioitava oikeudenmukaisesti ja metsänomistajille taattava omaisuudensuoja.

Essayah nostaa esimerkiksi sen, että lunastuslainsäädäntöön tulee uudistuksia, jotta oikeudenmukaisuus säilyy maa- ja metsätaloutta koskevassa politiikassa.

Hän satsaisi myös tuotteiden vientiin.

– Hyvänen aika: Meillä on jäljitettävät puhtaat elintarvikeketjut. Kyllä viennin arvon pitäisi olla aivan toista kuin mitä se tällä hetkellä on.

Ylös