Maailmannainen ja maalaistyttö

28.6.2023 klo 11:06 Pääkirjoitukset Kristiina Kunnas

Hallitusneuvotteluista tuli juuri niin mutkikkaat kuin etukäteen ennustettiin. Jossain vaiheessa näytti siltä, ettei nelikko millään pysyisi yhdessä. Edes Kristillisdemokraattien mukana olo ei lopulta ollut varmaa. Siitä vain ei hiiskuttu julkisuuteen.

Neuvotteluratkaisu syntyi. Maa- ja metsätalousministerin haastavan mutta kiinnostavan salkun peri Kristillisdemokraattien puheenohtaja Sari Essayah. Salkku osui oikeaan osoitteeseen. Olihan KD se, joka väsymättä on nostanut esiin viljelijöiden ahdingon ja puhunut kotimaisen ruuantuotannon sekä huoltovarmuuden puolesta, usein ainoana eduskuntapuolueena.

Millainen Essayah on?

Samanaikaisesti maailmannainen ja maalaistyttö. Hän osaa puhua sekä maaseudun suomea että ekonomistien euroa. Hänet voi heittää mihin tahansa lammikkoon, ja kohta hän ui siellä kuin se olisi aina ollut hänen omansa.

Essayah osaa puhua sekä maaseudun suomea että ekonomistien euroa.

Muuttiko menestys häntä? Hän on säilynyt Lapinlahden Vedon omana tyttönä, ja kuten aikanaan oli aloittelevana urheilijana, on hän yhä edelleen kaikissa lajeissa taitava, pätevä sekä omatoiminen  – ja aina seuralleen uskollinen.

KD:n työntekijäjoukko, eli siis eduskuntaryhmä ja kanslia sekä puoluetoimiston väki, kokoontui yhteiselle lounaalle viime vuoden lopulla. Jokainen lounastajista laitettiin paljastamaan erityisiä syitä kiitollisuuteen.

Sari Essayah kertoi, että hänellä on Eduskuntatalon portaita noustessaan edelleen suuri kunnioitus tehtäväänsä kohtaan, sekä suuri kiitollisuus siitä, että äänestäjät ovat hänet valinneet tähän arvokkaaseen työhön.

Essayah’n elämän eri vaiheet ovat jalostaneet hänet valtioneuvoston jäseneksi, antaneet taidot ja kyvyt. EU-politiikanteko tuli tutuksi 2009–2014 hänen ollessaan yksi Euroopan parlamentin ahkerimmista edustajista. Kun EU:ssa tulee seinä vastaan, ei se häntä säikäytä. Kiinnostavaa on nähdä, millaiseen valtiomiesluokkaan suositun Essayah’n ura nousee.

Pääsemme seuraamaan millaista politiikkaa Orpon vaivalla ja väännöllä syntynyt hallitus tekee ja mitä saa aikaan. Ajat ovat vaikeat. Ympärillämme on yhä arvaamattomampi maailma, yhä murenevammat perusarvot ja kaikkiaan yhä epävarmempi huominen.

Hallitusohjelmaan runnotut leikkaukset kirpaisevat, ja aiheuttavat opposition älämölön, mutta niin tekisi lisävelan ottokin. ”Jos asioita ei muuteta nyt, on tehtävä jatkossa mahdoton,” Essayah muistuttaa.

Pääkirjoituskuva, Kriske

Päätoimittaja Kristiina Kunnas (Kuva Jani Laukkanen)

 

Ylös