”Olen vihertävä kristillisdemokraatti” – KD:n Etelä-Savon piirin puheenjohtaja, suojelubiologi Jouni Koskela toivottaa KD-väen tervetulleeksi synnyinkaupunkiinsa Joensuuhun

18.8.2023 klo 15:19 Politiikka Samuli Rissanen

KD:n Etelä-Savon piirin puheenjohtaja Jouni Koskela toivottaa kristillisdemokraatit tervetulleeksi puoluekokoukseen Joensuuhun, joka on Koskelan synnyinkaupunki ja kotikaupunki ensimmäiset 35 vuotta.

Koskela kertoo KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä, että puoluekokouksen tämänkertainen pitopaikka vaikutti hänen ratkaisuunsa lähteä ehdokkaaksi varapuheenjohtajakisassa.

– Joensuu on synnyinkaupunki ja muutin sieltä vasta 1998. Sen jälkeen olen Savonlinnassa asunut, hän kertoo.

Koskela aikoo olla nimenomaan Itä-Suomen ehdokas varapuheenjohtajistoon.

Puoluekokoukseen tulee satoja kristillisdemokraatteja ympäri Suomen, ja varapuheenjohtakisassa on tällä kertaa toistakymmentä ehdokasta.

Koskela kertookin, millaisella profiililla hän aikoo kisaan lähteä.

– Olen vihertävä kristillisdemokraatti. Luontoarvot ja ympäristöarvot ovat tärkeitä ja ja pyrin profiloitumaan siten, että ”viljele ja varjele”-periaate tulee esiin ja myös luonnonsuojelua koskeva asiantuntemukseni.

Keväällä Koskela pyrki tosissaan eduskuntaan ja olikin hienoinen pettymys, että Kaakkois-Suomen vaalipiirissä kristillisdemokraatit eivät onnistuneet ottamaan kansanedustajan paikkaa.

– Sitä lähdettiin tosissaan tavoittelemaan ja vielä viimeiset gallupit ennakoivat että paikka tulee. Lopulta paikasta jäätiin kohtuullisen paljon, Koskela kertaa kevään pettymystä.

Pettymys vaihtui kuitenkin innostukseksi, kun hallitusneuvottelut alkoivat ja ne tarjosivat Koskelalla hyvän näköalapaikan ympäristöjaostossa.

– Olen iloinen, että sinne saimme kirjauksen virtavesien kunnostusohjelmasta. Heinäveden palokki, joka on Pohjois Karjalassa ja sen koskien ennallistaminen, mikä ikäänkuin ruokkii koko Joensuun ja Lappeenrannan välistä Saimaata.

Saavutuksiin hän lukee senkin, että Pohjois-Savon puolella järvitaimen ja jopa järvilohi saatetaan saada lisääntymään koskiin, jos ne hallitusohjelman mukaisesti ennallistetaan.

Koskela arvioi KD-Kompassi-ohjelmassa myös kristillisdemokraattien ympäristöpolitiikkaa.

Hän sanoo ymmärtävänsä, että luonnonvaroja halutaan käyttää hyödyksi, mutta siitä huolimatta pitää pyrkiä säilyttämään luonnon monimuotoisuus.

– Metsästettävien eläinlajien kannat on pidettävä riittävän suurina ja viljellään ja varjellaan luonnon antimia.

Puoluekokous pidetään viikon kuluttua Joensuussa, jossa Koskelakin käy aina silloin tällöin, urheilumiehenä urheilutapahtumissa.

– Pyrin käymään katsomassa joka kesä pesäpallon pääsarjapelejä Joensuussa ja toisaalta koripallossa seuraan aina Joensuun Katajan mestaruussarjaotteluja.

Mutta millainen kaupunki KD:n puoluekokousväkeä odottaa?

– Joensuu on virkeä karjalaisten kauppamiesten kaupunki. Siellä on paljon yritteliästä ja hyvin puheliasta ja vieraanvaraista väkeä. Juttukaveri kyllä löytyy, jos torille menee. Kannattaa käydä kaupungillakin ja Pielisjoen varressa kävelemässä ja Pyhäselän rannassa ihmettelemässä isoa sisävesialuetta.

Kuuntele Jouni Koskelan koko haastattelu KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä la 19.8. klo 12.50.

Ylös