”Olemme sitoutuneet suunnanmuutokseen ja talouden saamiseen kestävälle uralle” – Peter Östman korostaa KD:n sillanrakentajan roolia hallituksessa

26.8.2023 klo 15:23 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman korosti KD:n sillanrakentajan roolia hallitusyhteistyössä. Hän sanoi, että KD:lla on sopuisat ja mutkattomat välit kaikkiin hallituskumppaneihin.

Puoluekokousväelle puhunut Östman palasi vielä kerran kevään hallitusneuvotteluihin.

– Varsin monissa asioissa KD:n neuvottelijat toimivat kompromissien rakentajina. Se oli meille arvokas tehtävä hallitusneuvotteluissa; toivon mukaan jatkossakin. Teemme osaltamme parhaamme, että hallitusyhteistyön karikoista päästään ohi ja yhteistä hyvää ohjelmaa toteuttamaan, Östman korosti.

Orpon hallituksen puolueryhmät ovat Östmanin mukaan sitoutuneet suunnanmuutokseen: Haluamme toimia rohkeasti, jotta Suomen tulevaisuus saadaan kestävämmälle uralle.

– Pohjaamme päätöksenteon tosiasioiden tunnustamiselle. Toisin kuin vasemmisto-oppositio, jonka rajun kritiikin takaa paistaa väärä tilannekuva tai faktojen kieltäminen.

Nykyisin kansalaisille luvatut palvelut ja etuudet ovat suurempia kuin mihin on kestävästi varaa.

Tosiasioiden tunnustaminen tarkoittaa Östmanin mukaan muun muassa sitä, että nykyisin kansalaisille luvatut palvelut ja etuudet ovat suurempia kuin mihin on kestävästi varaa.

– Ei ole oikein ajaa julkista taloutta karille ja jättää kasvavia velkoja ja ongelmia nuorempien, pienten ikäluokkien harteille.

Vastuu vaatii Östmanin mukaan vahvistamaan julkista taloutta. Se tarkoittaa väistämättä kustannusleikkauksia. Hallitusneuvotteluissa haettiin sellaisia ratkaisuja, joiden vaikutukset kansalaisten arkeen, lapsiin ja nuoriin sekä yritysten toimintaedellytyksiin, olisivat mahdollisimman pieniä.

Kristillisdemokraatit korostivat, että puolustuksesta, ruokaturvasta, huoltovarmuudesta ja omavaraisuudesta ei ole varaa lipsua.

Hallitus keventää myös maltillisesti työn verotusta, ja KD:n linjan mukaisesti veronkevennykset suunnataan pieni- ja keskituloisille. Yritysten verotus ei kiristy. 65 vuotta täyttäneille tulee merkittävä työllistymistä tukeva veroporkkana. Kotimaisen omistajuuden edellytykset paranevat, kun osakesäästötilin yläraja nousee 100 000 euroon.

Hallitusohjelman linjaukset työmarkkinoiden uudistamiseksi ovat herättäneet huolta. Östmanin mielestä mitään radikaalia ei ole odotettavissa, ja uudistuksia edistetään neuvotellen eri osapuolten kanssa.

Sosiaaliturvassa sen sijaan on selkeä kannustinongelma, joita hallitus alkaa purkaa. Sosiaaliturvasta tulee Östmanin mukaan nykyistä yksinkertaisempi ja työnteosta nykyistä kannattavampaa.

Östman muistutti, että KD:n linjan mukaista on sekin, että Orpon hallitus ei leikkaa lapsilisiä eikä kotihoidon tukea. Myöskään päivähoitomaksuja ei koroteta. Alle kolmevuotiaiden lasten osalta lapsilisää jopa korotetaan.

– Saimme myös neuvoteltua ansiotuloverotukseen uuden lapsikohtaisen työtulovähennyksen.

 

 

Ylös