”Uudet tuulet puhaltavat” – Varapuheenjohtaja Katriina Hiippavuori haluaa KD:sta johtavan hyvinvointi-, yrittäjä- ja perhepuolueen

1.9.2023 klo 14:45 Politiikka Samuli Rissanen

Viime lauantaina Joensuun puoluekokouksessa koko KD:n varapuheenjohtajisto uudistui, kun Mika Poutala, Katriina Hiippavuori ja David Pettersson ottivat ohjat. Hiippavuori kertoo KD Kompassi-ohjelmassa, millaisesta tiimistä KD:n johdossa on kysymys.

Maskulainen KD-valtuutettu ja Sari Essayahin eduskunta-avustaja Katriina Hiippavuori valittiin uutena puolueen varapuheenjohtajistoon Joensuun puoluekokouksessa. Hiippavuori nappasi vaalissa kakkostilan heti kansanedustaja Mika Poutalan jälkeen. Myös Poutala ja kolmannelle sijalle vaalissa tullut David Pettersson ovat uusia tekijöitä puoluejohdossa.

Yhtä kaikki: Katriina Hiippavuori kertoo KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä, että uusi varapuheenjohtajisto aloitti työnsä heti pitämällä kokouksen vielä samana iltana valintansa jälkeen.

– Uudet tuulet puhaltavat, Hiippavuori lupaa.

Hän kertoo ottavansa tehtävän nöyrin ja kiitollisin mielin vastaan. Etukäteen kilpailutilanne ei näyttänyt suosivan Hiippavuorta, joka tuli puoluekokoukseen Joensuuhun aivan toiselta puolelta Suomea, Varsinais-Suomen Maskusta.

Ehdokkaita kisassa oli peräti 14 ja monen kampanja oli hyvässä vauhdissa ennen puoluekokousta ja sen aikana.

– Luotin puskaradioon ja tiedän, että monet ovat tehneet mun puolesta henkilökohtaista vaikuttamistyötä

Hiippavuori päätti tällä kertaa ettei jaa esitteitä tai pystytä roll-up-julisteita kokouspaikalle.

– Luotin puskaradioon ja tiedän, että monet ovat tehneet mun puolesta henkilökohtaista vaikuttamistyötä, rohkaisseet ja kertoneet, että tässä olisi hyvä ehdokas varapuheenjohtajaksi.

Hiippavuoren valinta kakkospaikalle tuli ehkä monelle yllätyksenä, koska kannatuspuheenvuorotkaan eivät sataneet hänen laariinsa. Sen sijaan hän tiivisti omat sanottavansa kahden minuutin puheenvuoroon, jonka jokainen ehdokas sai kokousväelle pitää.

– Jätin asiani sen jälkeen Taivaan isän käsiin, avoimesti omasta uskostaan puhuva Hiippavuori kertoo.

Selväsanainen ja suoraselkäinen Hiippavuori on muutenkin rutinoitunut esiintyjä ja puhuja, jonka moni tuntee hänen sosiaalisen median alustoilla tehdyistä videoistaan. Hän on tottunut purkittamaan sanottavansa kahteen minuuttiin. Tälläkin kertaa hän piti rehellisen linjapuheen.

– Arvoni eivät ole kaupan. Mielestäni kannatukseen tavoittelun ei pidä tapahtua arvoista tinkimällä vaan niitä kirkastamalla.

Hiippavuori kehuu varapuheenjohtajistoon valittua tiimiä, mutta toteaa samaan hengenvetoon, että minkään puolueen menestys ei voi rakentua kolmen tai neljän henkilön varaan.

– Kaikkia kutsutaan tähän työhön mukaan. On valtavan suuri rikkaus, että meillä on näin upea ja monipuolinen puheenjohtajisto. Toivon, että kristillisdemokraatit myöskin näyttäytyvät ulospäin sellaisena joukkona, jossa on monenlaisia ihmisiä. Jotta saadaan uusia kasvoja myöskin mediaan ja ulostuloihin.

Hänellä on viesti myös kaikille puoluekokouksen kilpakumppaneille.

– Puolueena meillä ei ole varaa päästää erinomaisia varapuheenjohtajaehdokkaita takavasemmalle vaan aivan varmasti jokaiselle löytyy myös tehtävä puoluekentässä.

Hiippavuori haluaa olla itse vaikuttamassa sihen, että KD:ssa saadaan entistä paremmin kentän valtava asiantuntemus ja visiot hyödynnettyä.

– Haluan varapuheenjohtajana olla linkkinä kentän ja puoluejohdon välillä.

Hiippavuori nimeää omaksi vahvuudekseen ihmisten kohtaamisen. Hän toivoo, että pääsee jalkautumaan kentälle ja kiertämään eri puolilla Suomea, aikataulujen ja resurssien mukaan.

Medianäkyvyys ja viestiminen on alue, jossa Hiippavuori haluaa kehittyä edelleen.

– Kristillisdemokraatit voi olla johtava hyvinvointi- ja perhepuolue sekä yrittäjäpuolue.

Kristillisdemokraattien ideologiasta hänellä on selkeä visio:

– Kristillisdemokraatit voi olla johtava hyvinvointi- ja perhepuolue sekä yrittäjäpuolue.

Hiippavuori on 37-vuotias, Mika Poutala 40-vuotias ja David Petterson 42-vuotias, joten onko tämä nyt tietyn sukupolven esiinmarssi KD:n johtoon samaan aikaan?

– Iällä ei ole niin merkitystä, mutta sen sijaan sillä on, että varapuheenjohtakolmikko rakentaa arvonsa kestävien, Raamatusta nousevien arvojen varaan.

Parhaassa iässään ja voimissaan olevien kasvojen valinnalla saattaa Hiippavuoren mukaan olla kuitenkin puolueen imagoa avittava merkitys.

– Varmaan se näkyy ulospäin niin, että KD ei ole vain iäkkäiden ja jo eläköityneiden puolue vaan mukana on myös työikäisiä ja nuoria aikuisia.

– Kaikkia tarvitaan silti mukaan kristillisdemokraattisen Suomen rakentamiseen, Hiippavuori vetoaa.

Raamattu-sana ja sen rooli puolueen säännöissä herätti puoluekokouksessa varsin kiperän keskustelun. Myös Hiippavuori seurasi keskustelua hieman huolestuneena ja käytti siinä myös ensimmäisen puheenvuoronsa varapuheenjohtajana.

Hän muistuttaa, että tällä hetkellä eletään varsin kahtiajakautuneessa Suomessa.

– Meillä ei ole varaa kuitenkaan puoluetta hajottaa sisältä päin.

Itse keskustelussa käytiin Hiippavuoren mukaan hyvin perusteltuja puheenvuoroja puolin ja toisin.

– Mutta koska esityksessä oli kyse ainoastaan hylkäämisestä tai hyväksymisestä, niin uskon että oli ylhäältä tulevaa viisautta esittää, että puolueen sääntöjä koskevan kakkospykälän kirjaus palautettiin takaisin puoluehallitukselle uudelleen käsittelyä varten.

Kuuntele Katriina Hiippavuoren koko haastattelu KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä 2.9. klo 12.50 alkaen. 

 

Ylös