Hallitus kriminalisoi holokaustin kieltämisen – Sari Essayah listasi KD:n tärkeinä pitämiä asioita rasismin vastaisessa tiedonannossa

31.8.2023 klo 14:14 Politiikka Samuli Rissanen

KD:n puheenjohtaja Sari Essayah linjaa, että kristillisdemokraatit puolustavat jokaisen oikeutta ilmaista vapaasti mielipiteensä ja vakaumuksensa.

Hallitus on julkistanut rasismin vastaisen tiedonannon ja nipun toimenpiteitä, joiden pitäisi edistää yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja syrjimättömyyttä suomalaisessa yhteiskunnassa.

Tiedonannosta kertoivat hallitusnelikko eli pääministeri Petteri Orpo, valtiovarainministeri Riikka Purra, opetusministeri Anna-Maja Henriksson ja maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah.

Essayah kehui nelikon tehneet tiedonannon suhteen ”hyvää jälkeä”. Tiedonanto on lyhyt, noin 7 sivun mittainen.

Kristillisdemokraattien lähtökohta keskusteluihin tiedonannosta on Essayahin ollut se, että jokainen ihminen on ainutlaatuinen ja korvaamaton yksilö ja ihmisarvo perustuu ihmisen olemiseen, ei hänen tekoihinsa, kykyihinsä, syntyperäänsä tai muihin ominaisuuksiin.

– Puolustamme ihmisoikeuksia sekä jokaisen ihmisen täyttä arvoa tältä pohjalta.

Hän korosti, että uskonnon, omantunnon ja vakaumuksen vapaus on merkittävä ihmisoikeus ja suuri kansallinen rikkaus.

Tiedonanto kiinnittää tähän huomiota nostamalla toimenpiteeksi vihatekojen ehkäisemisen juutalaisia, muslimeja ja muita uskontoryhmiä kohtaan. Hallitus myös kriminalisoi holokaustin kiellon.

– Vainojen uhrien muistopäivää aletaan viettää kansainvälisen käytännön mukaisesti eli holokaustin uhrien muistopäivänä, Essayah poimi esiin erityisesti kristillisdemokraateille tärkeitä toimenpiteitä.

Tiedonantoa on valmisteltu koko kesä ja sitä on puitu julkisuudessa pitkään jo etukäteen. Kesällä aihepiiri kriisiytti koko hallitusyhteistyön.

Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra totesikin, että tiedonanto oli välttämätön hallituksen koossa pysymiselle.

Kristillisdemokraattien Sari Essayah totesi, että haaste ei ole ollut niinkään lainsäädännössä vaan siinä, miten se käytännössä toteutuu.

– Miten me kohtelemme toinen toisiamme, lähimmäisiämme. Onko tämän päivän Suomessa jokaisella samanlaiset mahdollisuudet? Voiko jokainen kulkea kadulla rauhassa ja onko jokaisen koulupäivä turvallinen? Onko jokaisella samanlaiset mahdollisuudet työntekoon, Essayah listasi.

Pääministeri Petteri Orpo viestitti, että jokainen hallituksen ministeri irtisanoutuu rasismista ja sitoutuu työhön rasismia vastaan. Hän korosti, että kaikki hallituspuolueet ja niiden eduskuntaryhmät ovat tähän sitoutuneet.

 

Ylös