Alle 15-vuotiaiden tekemät pahoinpitelyt ja ryöstöt ovat lisääntyneet 60 prosentilla – Päivi Räsänen kysyy lastensuojelulain perään

14.9.2023 klo 17:16 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen pitää erityisen huolestuttavana sitä, että alle 15-vuotiaiden tekemien pahoinpitelyrikosten ja ryöstöjen määrä on tämän vuoden aikana kasvanut peräti 60 prosenttia verrattuna edelliseen vuoteen.

Räsänen muistutti eduskunnan torstaisella kyselytunnilla, että alle viisitoistavuotiaat eivät ole rikosoikeudellisessa vastuussa, mutta heistä tehdään lastensuojeluilmoitus.

Myös alle 15-vuotias ymmärtää sen, että vääristä teoista tulee seuraamuksia.

– Lastensuojelun keinot ovat tällä hetkellä monissa tilanteissa heikot. Keinovalikoimaa tulisikin kehittää niin, että myös alle 15-vuotias ymmärtää sen, että vääristä teoista tulee seuraamuksia.

Räsänen kysyikin hallitukselta, missä vaiheessa lastensuojelun kokonaisuudistuksen valmistelu tällä hetkellä on.

Sosiaaliturvaministeriministeril Sanni Grahn-Laasonen totesi, että lastensuojelulain kokonaisuudistus on vahvasti hallituksen ohjelmassa.

– Se on erittäin tärkeä lakiuudistus. Me tarvitsemme kokonaisuudistuksen, koska siinä on niin monta ongelmaa. Vuosien saatossa siihen on tehty lukemattomia erillisuudistuksia, jolloin siitä on tullut vaikea jopa ammattilaisten soveltaa, ministeri totesi.

Ylös