”Pedofiliarikoksesta tuomion saanut henkilö voi työskennellä Suomessa lapsipotilaiden kanssa” – Päivi Räsänen vaatii potilasturvallisuuden vaarantavan aukon korjaamista lainsäädännöstä
5.10.2023 klo 20:29 Eduskunta Samuli Rissanen
Päivi Räsänen vaatii potilasturvallisuuden vaarantavan aukon pikaista korjaamista terveydenhuollon ammattihenkilölaista. (Kuva: Hanne Salonen/eduskunta)
Kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen, lääkäri Päivi Räsänen vaatii potilasturvallisuuden vaarantavan aukon pikaista korjaamista terveydenhuollon ammattihenkilölaista.
Kansanedustaja Päivi Räsänen on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen terveydenhuollon ammattihenkilölain puutteesta, joka vaarantaa potilasturvallisuuden mahdollistaen sen, että esimerkiksi pedofiliarikoksesta tuomion saanut henkilö voi työskennellä Suomessa lapsipotilaiden kanssa.
Lakiin tarvitaan Räsäsen mielestä kiireellinen korjaus. Hän muistuttaa julkisuudessakin olleesta suomalaislääkäristä, joka sai tuomion Uppsalan käräjäoikeudessa vuonna 2020 lapsipornon hallussapidosta ja levityksestä, mikä johti tuolloin lääkärinoikeuksien menettämiseen Ruotsissa.
Mies palasi tuomionsa jälkeen Suomeen harjoittamaan lääkärintyötään terveyskeskus-, päivystys- ja yleislääkärinä ja julkisuudessa kerrotun mukaan hänellä on ollut lapsipotilaita.
– Tilanne on hankala ja kiusallinen myös lääkärien esimiehille,
Valviralla oli tieto lääkärin aiemmasta tuomiosta Ruotsissa, mutta Valvira perusteli asiaan puuttumatta jättämistä sillä, että tuomioon johtanut rikos tapahtui lääkärin vapaa-ajalla, ei työtehtävissä, eikä ammattioikeuden menettäminen toisessa Pohjoismaassa automaattisesti merkitse sitä, ettei henkilö saisi työskennellä Suomessa.
Lainsäädäntö mahdollistaa tällä hetkellä ainoastaan ammattitoiminnassa tehdyn rikoksen perusteella ammatinharjoittamisoikeuteen tai nimikkeen käyttöoikeuteen puuttumisen, Räsänen muistuttaa.
Lainsäädännön nojalla ei voida tällä hetkellä puuttua esimerkiksi ammattihenkilön vapaa-ajalla tapahtuneeseen epäasialliseen toimintaan tai rikokseen, mikäli ammattihenkilön ammatinharjoittamisessa tai ammatillisessa toimintakyvyssä ei ole tullut ilmi seikkoja, joiden arvioidaan vaarantavan asiakas- ja/tai potilasturvallisuutta.
– Tilanne on hankala ja kiusallinen myös lääkärien esimiehille, jotka eivät nykylainsäädännön mukaan periaatteessa voi puuttua lääkärin virka- tai työsuhteeseen, mikäli kyse on lääkärin vapaa-ajalla tehdystä rikoksesta.