”Hyökkääjät kasvoivat vihaa ja marttyyriutta ihannoivassa ympäristössä” – Sari Tanuksen sukulaiset ovat Israelin arabikristittyjä, jotka voivat myös saada osansa vihasta

11.10.2023 klo 15:39 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus kertoo, millaista oli odottaa Israelissa asuvilta sukulaisilta viestejä viime viikonlopun Hamasin hyökkäyksen jäljiltä.

– Järkytys on vallalla Israelissa asuvien keskuudessa, ei vain juutalaisperheissä vaan myös arabiperheissä, ja myös monet kristityt arabiperheet ovat siellä pelon vallassa, hän kertoo.

Hamasin hyökkäyksen jälkeen viime viikonloppuna Tanus odotti tuskallisen pitkältä tuntuneen ajan, ennen kuin sai yhtään sukulaista vastaamaan puhelimeen.

Tanuksen poikien isoäiti, serkut, tädit ja sedät elävät Israelissa. He ovat arabikristittyjä.

– Ryhdyin lauantaina soittamaan heille yksi toisensa perään, mutta kukaan ei vastannut. Vihdoin sain yhden perheen jäsenen kiinni, Tanus kertoo.

Kaikki Tanuksen sukulaiset ovat hengissä, mutta elävät nyt varoitustilassa. Israelissa on noudatettava nyt suurta varovaisuutta ulkona liikkuessa ja mieluummin vältettävä sitä ja pysyttävä kotona, riippumatta siitä, missä päin Israelia asuu.

Arabiväestöä kohtaan ennakkoluulot saattavat nyt lisääntyä ja ilmapiiri kiristyä. Se voi koskettaa myös Tanuksen sukulaisia.

Kristillisdemokraattien Pirkanmaan kansanedustajan kohdalle osui myös toinen selvitettävä asia, sillä hänen kotiseurakuntalaisiaan on parhaillaan pyhiinvaellusmatkalla Israelissa.

Tampereelta Israeliin kiertomatkalle lähteneitä odottaa nyt evakuointilento Suomeen, sitten kun se saadaan järjestymään.

Finnair on perunut lentonsa Israeliin ensi kevääseen saakka. Tanus soitteli myös tutuille matkalaisille, joista osa oli huolissaan siitä, miten kaikki järjestyy.

– Toisaalta siellä on paljon kokenutta Israelin matkailijaa mukana ja juuri kuulimme, että evakuointilentoja aletaan järjestää pohjoismaisella yhteistyöllä. Kotiinpaluu siis varmasti järjestyy.

Tanus painottaa, että Israeliin matkustettaessa on hyvä ollut tehdä etukäteen matkustusilmoitus, jolloin lähetystöstä osataan olla suoraan yhteydessä matkailijaan.

Hamasin hyökkäys nostaa pintaan myös juurisyyt, joiden vuoksi konflikti syttyy palamaan aina uudestaan.

Tanuskin pohtii asuin- ja elinoloja, jotka Gazassa vallitsevat. Maa pitäisi olla inhimillinen ja oikeudenmukainen sen kaikille asukkaille. Toisaalta kasvuympäristö on ollut vastakkainasettelun lietsontaa ja vihaa täynnä. Kristillisdemokraatit ovat kiinnittäneet viime vuosina huomiota oppimateriaaliin, jossa on luotu viholliskuvia Israelin ja palestiinalaisten välille. Myös Suomen kehitysyhteistyövaroja on mennyt näiden lasten kouluihin.

– Mietin juuri, että vuonna 2015 nostimme esiin ne koulukirjat, joissa ihannoidaan tappamista, vihaa, marttyyriutta. Siitä on nyt kahdeksan vuotta. Todellakin tämä täytyy tarkasti käydä läpi, onko tämä nyt sitä sukupolvea, joka on lukenut näitä oppikirjoja. Suomi ei tue enää tämäntyyppistä. Rauha täytyy saada rakennettua, ja nimenomaan sen takia myös Israelin olemassaolo täytyy hyväksyä, hän sanoo.

 

Ylös