”Menot on sopeutettava tuloihin” – Sari Tanuksen mukaan nykytilanteessa ainoa mahdollisuus on vähentää valtion menoja

12.10.2023 klo 16:31 Politiikka Samuli Rissanen

– On vaikea ymmärtää vastustusta, joka talouden tasapainottamiseen kohdistuu. Onko todella niin, että valtion menoja, sosiaalietuuksia ja muita valtion menoja, voidaan ainoastaan lisätä, mutta niiden vähentäminen ei onnistu, Sari Tanus kysyy.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus muistuttaa, että Suomi on elänyt yli varojensa jo pitkään, mutta toimenpiteitä velkaantumisen hillitsemiseksi vastutetaan.

– Opiskelijat valtaavat kouluja, työntekijät lakkoilevat ja poliittiset mielenosoittajat marssivat kaduilla vain muutama kuukausi laillisten vaalien jälkeen. Onko Suomessa tuudittauduttu siihen ajatukseen, että hyvinvointimme voidaan rahoittaa loputtomiin velalla, hän kysyy.

– Ei ole olemassa minkäänlaista ihmelääkettä, jolla tilanne korjaantuu.

Tanus muistuttaa, että jos valtion tulot eivät kasva, on ainoa mahdollisuus menojen vähentäminen.

– Ei ole olemassa minkäänlaista ihmelääkettä, jolla tilanne korjaantuu. Menot on sopeutettava tuloihin. Ihmisille tulee löytää töitä ja töille tekijöitä. Meidän on panostettava yritysten kilpailukykyyn ja laadukkaaseen koulutukseen. Uutta Nokiaa ei ole näköpiirissä, mutta on tehtävä töitä sen eteen, jotta edellytykset sellaisen syntymiseen ovat olemassa.

Hallitus pyrkiikin karsimaan menoja laajalla rintamalla. Tanuksen mukaan on ensisijaisen tärkeää, että mahdollisimman moni löytää kokopäivätyön, jonka avulla pystyy elättämään itsensä ja perheensä. Tämän vuoksi hallitus poistaa kannustinloukkuja ja luo yhden tuen mallin, jossa työn tekeminen on aina kannattavampaa kuin tukien varassa eläminen.

– Tukien varassa voidaan selvitä päivästä ja viikosta toiseen, mutta niiden avulla ei nousta köyhyysloukusta. Köyhyysloukusta voidaan nousta pääsemällä kokopäivätyöhön ja tekemällä kokopäivätyötä.

Tanuksen mukaan hämmästyttävää on sekin, kuinka ammattiliitot ovat hyökänneet sumeilematta hallitusta vastaan sulkien silmänsä Suomen talouden tilalta.

– Sen sijaan, että yritettäisiin löytää ratkaisuja tuottavuuden parantamiseksi ja työllisyysasteen nostamiseksi, väläytetään ay-kentällä jopa yleislakkoajatusta. Soppatykit kannattaisi kuitenkin pitää visusti pressujen alla, sillä Suomi ei kaipaa enää yhtään lisää ongelmia talouteensa.

Tanus muistuttaa, että työperäisestä maahanmuutosta puhutaan paljon, mutta samalla unohdetaan kokonaan toimenpiteet, joiden avulla historiallisen alhainen syntyvyys saataisiin käännettyä nousuun.

– Me emme voi ulkoistaa syntyvyyttä, vaan täytyy tehdä konkreettisia toimenpiteitä tilanteen pikaiseksi korjaamiseksi.

Asumistuet ovat kasvaneet viimeisen 10 vuoden aikana dramaattisesti, siksi on selvää, että asumistuet ovat yksi momentti, josta säästöjä tulee hakea, Tanus lisää.

Ylös