Kristiina Kunnas pääkirjoituksessaan: Velka on veli otettaessa

25.10.2023 klo 12:49 Pääkirjoitukset Kristiina Kunnas

Sosiaalisessa mediassa leviää meemi demarin ostoksista kassahihnalla. Asiakkaiden tavaroita erottavassa kapulassa lukee: Seuraava maksaa.

Kristillisdemokraatit on nyt mukana hallituksessa, joka maksaa edeltäjänsä laskua. Se yrittää paikata aiemman vihervasemmistolaisen hallituksen virheitä ja muuttaa Suomi-laivan suuntaa. Tämä merkitsee myös väistämätöntä paksun nahan kasvattamista, sillä kärkästä kritiikkiä satelee. Pahantekijä ei ole holtiton velanottaja vaan se, joka laittaa kukkaron nyörit tiukalle ja joutuu käyttämään juustohöylää. Velka oli veli otettaessa, maksettaessa kaukainen sukulainen, jonka ei toivo koskaan tulevan kylään.

Kristillisdemokraatit oli vielä viime talvena oppositiossa vaatimassa Suomeen suunnanmuutosta ja tekemässä hallitukselle niin kirjallisia kysymyksiä kuin välikysymystäkin. Vaaleissa KD lupasi kurinpalautusta talouteen. Nyt puolue on sillä puolella, joka ottaa kritiikin vastaan.

Kristillisdemokraatit oli vielä viime talvena oppositiossa vaatimassa Suomeen suunnanmuutosta ja tekemässä hallitukselle niin kirjallisia kysymyksiä kuin välikysymystäkin. Vaaleissa KD lupasi kurinpalautusta talouteen. Nyt puolue on sillä puolella, joka ottaa kritiikin vastaan.

Marinin-Saarikon hallituksen asialistalle tuli kaksi jättimäistä hoidettavaa: koronapandemia ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan. Moni velanotto jäi näiden varjoon. Orpon-Purran hallitus peri edeltäjältään tappiot ja soten rahoitusvajeen, jotka vain syvenevät sodan aiheuttaman inflaation ja globaalin talouskriisin myötä. Ukraina taistelee edelleen säilyttääkseen itsenäisyytensä. Suomi tukee Ukrainaa niin kauan kuin tarvitaan. Turvallisuustilanne muuttui äkisti vielä entistäkin hauraammaksi Hamasin Israeliin tekemän raakalaismaisen terroristisen hyökkäyksen jälkeen. Läntinen maailma seuraa huolestuneena, miten massiiviseksi Israelin kosto muodostuu ja miten siihen suhtautuvat Israelille vihamieliset naapurit.

Viime kevään eduskuntavaaleissa voittivat ne, jotka lupasivat laittaa Suomen talouden kuntoon. Ne voittivat, jotka halusivat näyttää, että työnteko kannattaa. Nyt näiden voittajien – jotka tekevät luvattua suunnanmuutosta – päälle sataa kuraa. Ei tarvitse kuin käydä vaikkapa Kristillisdemokraattien sosiaalisen median tileillä, niin edessä on haukkujen, moitteiden ja jopa vihapuheen runsaudensarvi.

Eduskunnassa näkee pelin politiikan ja politiikan pelin. Oppositiosta kuuluva huuto on hallitukselle kuuluva luontaisetu.

Eduskunnassa näkee pelin politiikan ja politiikan pelin. Oppositiosta kuuluva huuto on hallitukselle kuuluva luontaisetu. Sosiaalinen media syntyi nopeaksi välineeksi rikastamaan keskustelua. Läheskään aina se ei saavuta tarkoitustaan, vaan turmelee debatin. Siellä kun rehottavat ihmisessä niin sitkeästi asuvat raadollisuus, keskeneräisyys ja kiusaamishalu.

[email protected]
Pääkirjoituskuva, Kriske

Kristiina Kunnas, KD-Lehden ja KD-verkkolehden kdlehti.fi päätoimittaja (Kuva Jani Laukkanen)

Ylös