Päivi Räsänen käytti oikeuttaan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa ja äänesti oluen veroalea vastaan

10.11.2023 klo 12:01 Politiikka Samuli Rissanen

Sosiaali- ja terveysvaliokunta on esittänyt alkoholiveron kevennyksen perumista. Valiokunta äänesti hallituksen oluen veroalea vastaan äänin 9–8. Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen äänesti oppositioryhmien edustajien mukana hallituksen esittämää veroalea vastaan.

Räsäsen mukaan kyseessä oli ensi vuoden valtion talousarvioon liittyvä sosiaali- ja terveysvaliokunnan budjettilausunto. Tässä yhteydessä yksi opposition ponsiesitys koski alkoholiverotuksen kevennyksen torjumista.

Emme tarvitse nyt alkoholihaittojen tuomaa lisäkuormaa terveydenhuoltoon ja muihin palveluihin

– Hyvinvointialueet ovat tällä hetkellä varsin kriittisessä tilanteessa. Alkoholiveron kevennys lisää alkoholin käyttöä. Emme tarvitse nyt alkoholihaittojen tuomaa lisäkuormaa terveydenhuoltoon ja muihin palveluihin, Räsänen perustelee omaa äänestyskäyttäytymistään.

Hän muistuttaa, että hallitusohjelmaneuvotteluiden yhteydessä alkoholipolitiikasta käytiin tiukkaa vääntöä ja silloin sovittiin siitä, että kristillisdemokraatit voi äänestää tässä oman linjansa mukaisesti.

– Omassa valiokunnassa tästä informoin hallituspuolueiden edustajia ja aivan hyvässä hengessä edettiin.

Asia menee seuraavaksi valtionvarainvaliokuntaan, jossa kristillisdemokraateilla tosin on vain varaedustaja, mikä tarkoittaa, etteivät kristillisdemokraatit pääse äänestämään asiasta.

– Äänestys myöhemmin istuntosalissa saattaa olla aika tiukka, mutta muilla hallituspuolueilla on vielä eduskunnan enemmistö ilman kristillisdemokraattien ääniä. Mutta ainahan äänestyksissä voi yllätyksiä tapahtua, Räsänen sanoo.

 

Ylös