Sari Essayah Ylen ATalkissa: ”Venäjä yrittää horjuttaa Suomen turvallisuutta”

23.11.2023 klo 23:20 Eduskunta Kristiina Kunnas

– Tämä hybridivaikuttaminen on Venäjän isku Suomen turvallisuutta vastaan. Silloin siihen pitää vastata myöskin ihan vastaavasti kovalla, muistutti maa- ja metsätalousministeri, kansanedustaja Sari Essayah illan ATalkissa Ylellä.

– Ihmisiä käytetään härskillä tavalla hyödyksi. Siinä mielessä on kyse hybridioperaatiosta, että Venäjän turvallisuuspalvelu on tietoisesti  tuomassa ihmisiä Suomen rajalle. Meidän vastaamme siihen sulkemalla rajaa, sillä kyse on Suomen näkökulmasta kansallisesta turvallisuudesta, sanoi Sari Essayah Ylen ATalkissa.

Ministeri Essayah osallistui keskusteluun, jossa vieraina olivat hänen lisäkseen sisäministeri Mari Rantanen, SDP.n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen sekä Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

– Kun ainoastaan Raja-Jooseppi on avoinna, pystymme hidastamaan tulijoiden virtaa. Jos iso määrä pyrkisi edelleen, voimme arvioida sen vakavaksi turvallisuusuhkaksi ja harkittavaksi tulisi koko itärajan sulkeminen, Essayah totesi.

– Meillä on nyt aivan selvät tiedot siitä, että Venäjän turvallisuuspalvelu suorittaa hybridioperaatiota. Tämä on siis Venäjän isku Suomen turvallisuutta vastaan. Silloin siihen pitää myöskin vastata ihan vastaavasti kovalla.

Perustettavaa järjestelykeskusta Essayah perusteli ATalkissa turvallisuuden näkökulmasta.

– Järjestelykeskus tarvitaan kansallisen turvallisuuden näkökulmasta. Emmehän muuten voi tietää, keitä tänne on tulossa. On huomioitava, että tässä tulijoiden virrassa saattaa myös olla turvallisuutemme kannalta vaarallisia ihmisiä. Sellaisia voisivat olla esimerkiksi Venäjän salaisen palvelun agentteja tai vastaavia. On muistettava mitä tapahtui aikanaan Ukrainassa. Sinnehän lähetettiin niin sanottuja vihreitä miehiä.

– Jos maan sisälle pääsee iso joukko, voi olla liian myöhäistä toimia, mikäli he olivat vaaraksi turvallisuudelle, On todella tärkeä tietää näiden ihmisten taustat. Se on heidänkin turvakseen, sillä joukossa saattaa olla esimerkiksi ihmiskaupan uhreja tai uhriksi joutumisen vaarassa olevia, Essayah selitti.

Essayah huomautti Venäjän olevan vastuussa rajoille tuomistaan ihmisistä.

–  Venäjäähän ei kiinnosta näiden ihmisten kohtalo. He ovat valmiit pistämään näitä ihmisiä ihmisuhreina tuonne Suomen ja Venäjän välisiin erämaihin, harhailemaan sinne susien syötiksi ja paleltumaan kylmään. Se on Venäjän hybridivaikuttamisen keinoja. Heitä ei kiinnosta tuleeko ruumiita – itse asiassa todennäköisesti heidän näkökulmastaan se olisi jopa toivottavaa.

– He voisivat sitä käyttää nimenomaan Suomea vastaan. On ymmärrettävä, että nyt tässä pelataan Venäjän pelikirjan kovilla panoksilla.  Silloin Suomenkin vastausten pitää olla yhtä lailla tiukkoja.

– On muistettava myös se, että osalla näistä ensimmäisessä aallossa tulleilla on ollut laillinen oleskelulupa Venäjällä, kenties opiskelupaikka tai työpaikka. Heitä on houkuteltu ja työnnetty rajalle, jotta saadaan tämä hybridioperaatio käyntiin.

Osalla näistä ensimmäisessä aallossa tulleilla on ollut laillinen oleskelulupa Venäjällä, kenties opiskelupaikka tai työpaikka. Heitä on houkuteltu ja työnnetty rajalle, jotta saadaan tämä hybridioperaatio käyntiin.

j– Jos rajalle saadaan kaaosta jos sinne saadaan vaikka kuolleita ihmisiä, niin se kaikki kuuluu heidän päämääriinsä. Meillä Suomessa pitää tämä hybridioperaatio kaikin mahdollisin keinoin torjua. Suomalainen yhteiskunta ei ole tällä tavalla horjutettavissa. Olen tyytyväinen tämän päivän keskustelusta eduskunnassa.

– Olemme poliittisina päättäjinä käyneet juuri sellaisia keskusteluja eduskunnassa, joissa me näytämme sen, että  olemme täällä yhdessä Suomen turvallisuuden puolesta, yli hallitus–oppositio -rajojen.

– Suomalaista yhteiskuntaa ei Venäjä pysty horjuttamaan. Se ei ole pystynyt sitä historiassa horjuttamaan, eikä nyt eikä tulevaisuudessa, Sari Essayah vakuutti.

Ylös